ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії рекомендували перейменувати російський Калінінград на Кеніґсберґ

Фото – Adobe Stock
Фото – Adobe Stock

Комісія в закордонних справах Естонії рекомендувала замість російського Калінінграда використовувати історичну назву Кеніґсберґ. Про це йдеться на сайті парламенту країни, повідомляє Радіо Свобода.

За даними відомства, комісія Рійгікогу (парламенту. – Ред.) із закордонних справ запропонувала мовній комісії Товариства рідної мови розглянути можливість використання назви Кеніґсберґ замість Калінінграда естонською мовою.

Як зазначив голова комітету в закордонних справах Марко Міхкельсон, комітет дійшов висновку, що “від використання Калінінграда радянських часів в естонській мові слід відмовитись і замість нього слід використовувати історичну назву Кеніґсберґ”.

Члени комітету на засіданні зазначили, що для міста Кінгіссепа в Росії було б “доцільно використовувати більш ранню назву Ямбург або Яама”.

Комісія в закордонних справах обговорила питання назви у зв’язку з постановою Рійгікогу “Пропозиція Уряду республіки щодо прийняття історичної, естонської назви Кеніґсберґа”, внесеною фракцією Естонської консервативної народної партії, яку комісія продовжить обговорювати в жовтні.

“Метою законопроєкту є запропонувати уряду перейменувати Калінінград назад на Кеніґсберґ і здійснити всі дії, що випливають зі зміни назви”, – зазначили в комісії.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2023 року в Польщі комісія зі стандартизації географічних назв рекомендувала називати російський Калінінград польською назвою Крулевець.

12 травня 2023 року з аналогічною ініціативою виступили депутати литовського сейму, запропонувавши називати місто в литовській мові Караляучюсом.

15 травня 2023 року експертна мовна комісія Латвії рекомендувала вживати в латиській мові на позначення російського Калінінграда його історичну балтійську назву Караляучі або ж історичну германську назву Кенігсберг.

Liked the article?
Help us be even more cool!