ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії депутата й поета оштрафували за встановлення прапора Естонської РСР у центрі Таллінна

Фото – postimees.ee
Фото – postimees.ee

В Естонії поліція оштрафувала депутата від консервативної партії EKRE Яака Валге та поета Андреса Ауле за встановлення в центрі Таллінна прапора Естонської РСР, повідомляє Postimees.

Як пише видання, у середині липня поліція звернулася по допомогу до громадськості для встановлення осіб, які підняли прапор Естонської РСР поряд з барельєфом письменника Юхана Смуула на стіні Будинку письменників у Таллінні. Чоловіки підняли прапор рано-вранці, о 5.03, а за кілька годин, о 9.29, ті самі люди зняли прапор.

За словами депутата Яака Валге, їх оштрафували не за статтею про розпалювання ненависті, за якою було порушено справу, а за порушення громадського порядку. Він додав, що не розуміє, за що їх оштрафували, тому вони оскаржуватимуть штраф у суді.

“Департамент поліції та прикордонної охорони вирішили, що ми з Андресом Ауле 22 липня вчинили провину, коли встановили прапор Естонської РСР на Будинку письменників на вулиці Хар'ю в Таллінні, і вважали за правильне оштрафувати нас. Водночас департамент більше не виходив зі 151-ї статті Пенітенціарного кодексу, на підставі якої щодо нас було розпочато провадження про проступок, а звинуватив нас у порушенні громадського порядку, а точніше в заподіянні занепокоєння третім особам”, – написав депутат.

За словами Валге, у справі про правопорушення згадують також двох інших осіб, яких турбували його та Ауле дії. У поліції поки не уточнили, який стосунок ці особи мають до справи.

Депутат додав, що їхньою з Ауле метою було привернути увагу до символу окупаційної влади, який постійно висить на стіні і який слід прибрати: “Однак замість цього нам призначили покарання за використання символіки окупаційної влади”.

Крім того, Валге додав, що в Естонії символіка, пов'язана з Естонською РСР, не заборонена, за винятком випадків виправдання міжнародних злочинів. 

Як повідомляв ІМІ, уряд Естонії схвалив 8 червня 2023 року законопроєкт, який передбачає покарання за найсерйозніші форми розпалювання ворожнечі та злочини на ґрунті ненависті. Згідно із законопроєктом, у майбутньому каратимуться як злочини випадки, коли будь-хто публічно підбурює до ненависті, насильства або дискримінації щодо групи людей або члена групи за ознаками національності, раси, кольору шкіри, статі, інвалідності, мови, походження, релігії, сексуальної орієнтації, політичних переконань, майнового або соціального становища.

Liked the article?
Help us be even more cool!