ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Укрзалізниця та Мінінфраструктури не назвали "Буквам" розміру зарплати Лещенка

31.01.2022, 13:33
Фото – lexinform.com.ua
Фото – lexinform.com.ua

Акціонерне товариство “Укрзалізниця” та Міністерство інфраструктури не назвали розміри зарплат у наглядовій раді “Укрзалізниці” у відповіді на інформаційний запит видання “Букви”. Про це йдеться в матеріалі “Букв”.

Так, видання 30 грудня 2021 року надіслало запит до міністерства та компанії, у якому запитувало щодо призначення ексжурналіста, екснардепа Сергія Лещенка до складу наглядової ради Укрзалізниці та розмірів зарплат у наглядовій раді відомства.

Відповіді видання отримало 10 січня. У Міністерстві інфраструктури відповіли, що Лещенка відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів призначили в Укрзалізницю 29 грудня 2021 року. Водночас щодо зарплат і премій членів наглядової ради в міністерстві зазначили, що “розмір заробітної плати, премій, надбавок, інших виплат, передбачених для членів наглядової ради АТ “Укрзалізниця”, встановлюється умовами цивільно-правових договорів, що укладатимуться з членами наглядової ради…”.

В Укрзалізниці повідомили, що їм потрібно ще 20 робочих днів для відповіді на запит видання. “Акціонерним товариством “Українська залізниця” розглянуто ваш запит на публічну інформацію та повідомляється, що для ґрунтовного опрацювання порушених питань остаточну відповідь буде надано в найкоротший строк згідно з чинним законодавством”, – йшлося у відповіді Укрзалізниці.

25 січня Укрзалізниця надіслала відповідь, у якій підтвердила, що Сергія Лещенка призначено в Укрзалізницю. Водночас в Укрзалізниці не назвали розміру зарплат членів наглядової ради відомства. 

“Умови оплат послуг наглядової ради визначаються відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 №668 “Про затвердження Порядку визначення умов оплати послуг та компенсації витрат членів наглядових рад державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі”. Згідно зі статтею 51 Закону України “Про акціонерні товариства” порядок роботи  членів наглядової ради та виплати їм винагороди визначається цим законом, статутом товариства, положенням про наглядову раду акціонерного товариства, а також цивільно-правовим чи трудовим договором (контрактом), що укладається з членом наглядової ради”, – йдеться у відповіді.  

Водночас, повідомили в Укрзалізниці, станом на 25 січня 2022 року контракт між АТ “Укрзалізниця” та призначеним у наглядову раду компанії Сергієм Лещенком укладено не було. 

Видання зазначає, що в запиті не просило надати фотокопії документів, лише відповідь у форматі “так/ні” і число.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає у відмові надати запитувану інформацію порушення Закону “Про доступ до публічної інформації”.

За його словами, пункт 5 частини першої статті 13 цього закону прямо зобов’язує державні підприємства надавати за запитами інформацію щодо розміру оплати праці, винагороди, додаткового блага їхнього керівника, заступника керівника, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посаду члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради. 

“Відмова в наданні такої інформації або ж надання інформації не по суті запиту відповідно до статті 22 цього закону вважається неправомірною відмовою і призводить до передбаченої законом відповідальності”, – зазначив Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!