ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Укренерго" попереджає про появу фейкового телеграм-каналу з брехнею про відключення світла

Національна енергетична компанія “Укренерго” попереджає, що шахраї створили фейковий телеграм-канал з логотипом компанії і поширюють неправдиву інформацію про відключення електроенергії.

Про це компанія повідомляє на своїй фейсбук-сторінці.

“Обережно! Шахраї знову використовують назву нашої компанії у своїх цілях. На цей раз вони створили фейковий телеграм-канал про відключення, скопіювавши наш логотип. Наголошуємо – правдива інформація щодо енергопостачання конкретного населеного пункту публікується на офіційних сайтах та сторінках у соцмережах місцевих обленерго, її можна дізнатися в особистому електронному кабінеті споживача”, – зазначає “Укренерго”.

На оприлюдненому скриншоті фейкового телеграм-каналу йдеться про поділ споживачів на чотири групи. Шахраї пропонують користувачам обрати місто, щоб дізнатися, під яку категорію вони потрапили.

Фейковий телеграм-канал, який імітує Укренерго

Компанія просить надсилати скарги на такі неправдиві повідомлення і не допускати їхнього поширення.

Що передувало

Вночі 22 березня 2024 року Росія завдала ракетного-авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури України, застосувавши понад 150 ракет і дронів. Зокрема, було влучання в греблю Дніпровської ГЕС. В енергосистемі було уражено десятки магістральних об’єктів мережі. Аварійні відключення діяли в семи областях.

Коаліція “Україна. п'ята ранку”, куди входить Інститут масової інформації, порівняла обстріл інфраструктури 22 березня з використанням зброї масового знищення. Коаліція закликала країни-партнери активізувати їхні дії щодо надання систем протиповітряної оборони, що мають забезпечити захист цивільних осіб та захищених МГП об'єктів.

У ніч на 29 березня 2024 року Росія завдала потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши всього 99 засобів повітряного нападу. Збито було 84 цілі – 58 “шахедів” і 26 ракет.

Восени 2023 року “Укренерго” неодноразово спростовувало поширення інформації в соцмережах про відключення світла. Так, 17 жовтня 2023 року компанія спростувала інформацію про графіки відключень світла, заявляючи, що це пряма брехня і російське ІПСО. 23 листопада компанія повідомила про дефіцит в енергосистемі, але не прогнозує відключень споживачів. Також це спростувала компанія ДТЕК.

У грудні 2023 року “Укренерго” заявила про поширення в телеграм-каналах неправдивої інформації про відключення електроенергії на свята.

Liked the article?
Help us be even more cool!