ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Український стартап тренує нейромережу для розпізнавання кримськотатарської та шукає голоси

25.04.2023, 11:02
Фото – Unsplash
Фото – Unsplash

Український стартап Respeecher тренує безкоштовну нейромережу для розпізнавання кримськотатарської мови та шукає для цього 1000 голосів кримців, пише Ліга.Tech, посилаючись на пресслужбу компанії.

За словами розробників, це сприятиме популяризації цієї мови та може прискорити її появу в таких звичних сервісах, як помічники в телефонах, чатботи та автоматичні перекладачі. 

Для високоякісного аналізу ініціатори проєкту потребують 1000 годин записів кримськотатарської мови. Що більше відмінних акцентів і тональностей голосів модель ШІ проаналізує, то точнішим буде результат розпізнавання мови.

Розробники проєкту закликають носіїв кримськотатарської мови надсилати аудіозаписи мови в Google Форми. Бажано, щоб звук був записаний у тихій кімнаті, без зайвих шумів.

"Процес збору та аналізу інформації є доволі часозатратним: може зайняти багато місяців. Утім, наша команда хоче, щоб цей ресурс був безкоштовним і доступним у відкритих джерелах. Віримо, що це допоможе в популяризації використання як української, так і кримськотатарської мови", – додає ВТО та співзасновник Respeecher Дмитро Бєлєвцов.

Стартап запевняє, що отримані дані будуть використані лише для навчання нейромережі, аналізу кримськотатарської мови загалом та її кращого розпізнавання.

Жодні дані конкретних осіб не зберігатимуться, і без дозволу носія команда ніколи не відтворюватиме і не синтезуватиме чужі голоси. 

Як повідомляв ІМІ, в Україні на основі технології ChatGPT створили чатбот для розшифровування аудіофайлів.

Liked the article?
Help us be even more cool!