ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські ЗМІ поширили фейк про Тихановську

13.08.2020, 13:20
Фото – AFP
Фото – AFP

Низка українських ЗМІ 13 серпня поширила інформацію про те, що опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська дала в КДБ свідчення проти членів свого штабу, повідомляє MediaSapiens.

Як пише видання, цю новину опублікували УНІАН, “Українська правда”, НВ, Gazeta.ua та інші. На фейк звернув увагу журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш.

Журналіст помітив, що українські ЗМІ посилаються анонімний канал у Telegram “Желтые сливы”. Він має близько 10 тисяч підписників і публікує інформацію, яка вигідна білоруській владі. Протестувальників канал називає “погромниками” та “провокаторами”.

Фото - Facebook

Журналісти видання “The Village Беларусь” дослідили, що цей вкид ще 11 серпня опублікувало російське інформаційне агентство з назвою “Асоціація освіченого патріотизму” і девізом Путіна “У Росії немає меж”.

Фото – Facebook

Потім цю інформацію в себе поширив білоруський державний телеканал ОНТ. У “новині” йшлося про те, що в КДБ Тихановській дали прослухати запис, де соратники планували її вбити. Через це вона нібито вирішила виїхати з Білорусі. На ОНТ ця новина пробула недовго: зараз на сайті вона недоступна, однак її заскрінив і перепостив телеграм-канал “Желтые сливы”. Повідомлення ОНТ у своєму телеграм-каналі поширив польський телеканал для білоруської аудиторії “Белсат”, однак в іронічному ключі, з підводкою: “ОНТ сделал новое потрясающее заявление про Тихановскую”. На сайті “Белсат” такої новини немає. Українські ЗМІ взяли інформацію саме з Telegram.

Нагадаємо, 11 серпня стало відомо, що кандидатка в президенти в Білорусі перебуває в Литві. У штабі Тихановської повідомили, що в неї не було можливості залишатися далі в Білорусі. 

Після виїзду до Литви Світлана Тихановська опублікувала два відеозвернення, на одному з них вона, ймовірно, читає текст з аркуша, а виглядає так, ніби її змусили це прочитати. У зверненні вона закликала білорусів не виходити на протести. У штабі Тихановської пояснили, що це звернення вона записувала в кабінеті голови ЦВК під тиском силовиків.

Liked the article?
Help us be even more cool!