ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські правозахисники вимагають від влади розірвати відносини з режимом Лукашенка

14.07.2021, 15:15
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Українські громадські організації засудили нову хвилю репресій у Білорусі й вимагають від влади розірвати відносини з режимом Лукашенка. 

Про це йдеться у відкритій заяві організацій, адресованій Президентові України Володимиру Зеленському, очільнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку, Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, секретарю РНБО України Олексію Данилову та міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі.

Вони нагадують, що протягом року, який минув після початку мирних протестів у Білорусі, майже 40 тисяч людей були незаконно затримані та зазнали катувань, понад 4 тисячі протестувальників, журналістів та правозахисників були зазнали кримінального переслідування. Заблоковано роботу провідних незалежних медіа, правозахисних організацій та опозиційних політичних партій.

“Посадовці режиму Лукашенка не приховують наміру репресувати або витиснути з Білорусі всіх, хто дотримувався незалежної та неупередженої позиції, – політичних опонентів, правозахисників та незалежні медіа. Зокрема, міністр закордонних справ Республіки Білорусь Володимир Макей у своєму інтерв’ю від 10 квітня 2021 року фактично шантажує демократичні країни наміром знищити білоруське громадянське суспільство в разі посилення санкційної політики”, – йдеться в заяві.

На переконання підписантів заяви, такого масштабу політичних репресій не бачила жодна країна Східної Європи та колишнього СРСР після падіння “залізної завіси”. На сьогодні політв’язнями в Білорусі визнано понад 500 осіб, не менш ніж 1500 перебувають у в’язницях і ще тисячі людей – під слідством за політично вмотивованими звинуваченнями.

Усе це відбувається на тлі заяв посадовців режиму Лукашенка про відновлення авіасполучення з окупованим Кримом, налагодження співпраці з окупаційними адміністраціями ОРДЛО.

Тож з огляду на вплив ситуації в Республіці Білорусь на Україну, а також небезпеки, пов’язані з подальшою інтеграцією Білорусі в орбіту Російської Федерації, автори заяви вимагають від Офісу Президента України, Ради Національної безпеки та оборони України та Міністерства закордонних справ України:

  • припинити дипломатичні відносини з представниками нелегітимного та антидемократичного режиму Олександра Лукашенка;
  • висловити публічну підтримку громадянському суспільству Білорусі;
  • заборонити будь-яку економічну співпрацю з білоруськими державними підприємствами, які фактично контролюються оточенням Олександра Лукашенка;
  • запровадити жорсткі економічні санкції проти всіх функціонерів режиму Лукашенка та афілійованих з ними бізнес-структур;
  • терміново провести засідання РНБО для обговорення ризиків, пов’язаних із процесами поглиблення співпраці режиму Лукашенка з Російською Федерацією і фактичного втягування Білорусі в гібридну війну РФ проти України;
  • припинити співпрацю з правоохоронними та безпековими структурами режиму Лукашенка та заборонити видавання громадян Білорусі на запит посадових осіб РБ;
  • звернутися  до урядів демократичних країн із пропозицією солідарних дій проти знищення громадянського суспільства Білорусі режимом Лукашенка.

Представники організацій-підписантів готові взяти участь у консультаціях з українським урядом щодо відповідей на систематичні та масові порушення прав людини в Республіці Білорусь та протидії втягуванню білоруського народу в агресивні дії РФ проти нашої країни.

Заяву підписали: “Восток SOS”, правозахисний центр “Поступ”, Освітній дім прав людини – Чернігів, громадська організація “МАРТ”, асоціація УМДПЛ, Free Belarus Center, Центр прав людини ZMINA, Дім вільної Росії, Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Рівне, ГО “Центр громадської журналістики “МОСТ”, ХОФ “Громадська Альтернатива”.

Як повідомляв ІМІ, зранку 14 липня по всій Білорусі відбуваються масові обшуки та затримання активістів, правозахисників та журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!