ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські медійні ГО просять не допустити виступу RT на Всесвітньому форумі за демократію

30.10.2019, 15:44
Фото – prostir.ua
Фото – prostir.ua

Українські учасники Всесвітнього форуму за демократію, який відбудеться 6–8 листопада в Страсбурзі, та представники громадських медійних організацій закликають не допустити виступу на форумі представниці пропагандистського Russia Today Анни Бєлкіної. 

Про це йдеться у відкритому листі, адресованому Постійному представництву України в РЄ, Генеральному секретарю Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, Комісару Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Міжнародним медійним організаціям – партнерам Платформи Ради Європи із захисту журналістики та безпеки журналістів, опублікованому 30 жовтня на “Громадському просторі”.

Автори листа виявили, що серед спікерів першого дня World Forum for Democracy виступає представниця Russia Today Anna BELKINA. Зокрема, її виступ заплановано під час Plenary session 2: “Restoring trust in news”

“На нашу думку, така практика підбору спікерів є вкрай небезпечною із наступних причин: неодноразове порушення правил неупередженості щодо висвітлення політичних подій; поширення фейкових новин; щоденний потоп дезінформації, що виробляється RT, є компонентом тактики, яку застосовує Росія для маніпулювання громадською думкою на Заході”, – йдеться в листі. 

Крім того, автори листа нагадують, що міністерство закордонних справ Англії в липні 2019 року заборонило російським новинним організаціям Russia Today та Sputnik відвідувати Глобальну конференцію про свободу ЗМІ в Лондоні через їхню “активну роль у поширенні дезінформації”. 

“Ми, як учасники і спікери World Forum for Democracy, так само як і інші громадські і медійні організації, що приєднаються до заяви, закликаємо не допустити, щоби представники пропагандистського ЗМІ Russia Today брали участь у World Forum for Democracy та виступали під час сесії, в якій ідеться про відновлення довіри до новин”, – ідеться в листі. 

Заява відкрита до підписання, зокрема її підписали:

  • Діана Дуцик, медіаекспертка, виконавча директорка ГО “Український інститут медіа і комунікації”;
  • Єлизавета Кузьменко, гендерна експертка для медіа, голова ГО “Асоціація “Жінки в медіа”;
  • Олександр Бурмагін, медіаексперт, виконавчий директор ГО “Платформа прав людини”;
  • Ольга Юркова, медіаекспертка, співзасновниця StopFake;
  • Наталія Лигачова, голова ГО “Детектор медіа”;
  • Вадим Міський, програмний директор ГО “Детектор медіа”.

Як повідомляв ІМІ, міністерство закордонних справ Великої Британії відмовило в липні 2019 року в акредитації російським пропагандистським каналам RT і Sputnik на конференцію з питань свободи преси через їхню активну роль у поширенні дезінформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!