ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські активісти в Німеччині заявили про переслідування через критику оперної співачки Нетребко

Німецький диригент Мікаель Гюттлер, який є прихильником Росії, позивається в суді проти українських активістів, намагаючись заборонити їм критичні висловлювання на адресу співачки Анни Нетребко, яка демонструвала свою близькість до Кремля, отримувала нагороди від Володимира Путіна, зображена на фотографіях з ним, а також позувала з прапором "Новоросії" на фото з підозрюваним у державній зраді Олегом Царьовим.

Про це в етері Громадського радіо розповіли представники української громади Баварії, команди українських активістів у Німеччині "INFRA" Катерина Плаксій і Дмитро Півоваров.

Вони підтвердили, що після низки антиросійських і проукраїнських акцій їх почали переслідувати в Німеччині. Зокрема, йдеться про акції з вимогою заборонити виступи пропутінської співачки Анни Нетребко.

"Звичайно, ці акції були дуже гучними. Вони мали суспільний резонанс і могли вплинути на суспільну думку, тому ми вважаємо їх досить успішними. Але зараз ідеться вже про те, яку ціну це все мало для лідерів руху, організаторів та ініціаторів цих протестів", – зазначила Катерина Плаксій.

Вона нагадала, що Нетребко має потужну групу підтримки в Німеччині. Це диригент Мікаель Гюттлер, який є постійним гостьовим диригентом Маріїнського театру (РФ), та його дружина Алеся Шаповалова, яка очолює російський культурний центр в Оффенбурзі. Гюттлер, зокрема, заявляв, що "українська культурна політика, спрямована проти російської культури і мови, – це ганьба".

"Тут слід зазначити, що суд дозволив нам офіційно стверджувати, що висловлювання пана Гюттлера співзвучні російській пропаганді. Думаю, що це дуже добре про нього говорить", – зазначив Півоваров.

Він заявив, що Мікаель Гюттлер починаючи з літа через суди переслідує активістів – організаторів протестів проти Нетребко.

"Спочатку під удар потрапив австрійський журналіст, який про ці протести писав. Потім пан Гюттлер став позиватися до активістів, і Катерина стала третьою активісткою, яка отримала позов від нього.

В усіх випадках причина позову досить формальна – якийсь вислів у Facebook. На нашу думку, це позови з метою "закрити рота". Вимога Гюттлера – заборонити нам певні фрази, що, звісно, загрожує свободі слова. Також мета цих позовів полягає в дискредитації протестів і представленні активістів як купки маргіналів. Він, власне, висловлює це в суді, хоча в акціях брали участь тисячі людей, їх підтримали посольства, консульства, інтелектуали, відомі особистості тощо", – розповів Півоваров.

Співрозмовник медіа наголосив, що українські активісти не можуть дозволити, щоб їм заборонили висловлюватися на тему пропаганди, тому вони йдуть до суду, "хоча це пов’язане з великими фінансовими витратами".

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року в Празі скасували концерт російської та австрійської оперної співачки Анни Нетребко.

Російська служба Радіо Свобода писала, що в театральному сезоні 2023–2024 року Анна Нетребко планує виступити на сцені Teatro Colon у Буенос-Айресі в серпні, а потім – в оперних театрах Берліна, Відня, Мілана та Парижа.

Народна артистка Росії, оперна співачка Анна Нетребко живе у Відні, де є солісткою Віденської опери. У Росії Нетребко 2012 року була зареєстрована як довірена особа Володимира Путіна в його передвиборчій кампанії.

Після початку повномасштабного військового вторгнення Росії до України в лютому 2022 року відносини з Анною Нетребко розірвав театр Metropolitan Opera. У заяві театру йшлося, що вони не будуть відновлені, доки Росія не припинить війну і не відшкодує Україні завданих збитків. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!