ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україні потрібно доопрацювати законодавство про визнання злочинів проти людяності – правозахисниця

21.03.2023, 11:45
Фото – ДСНС
Фото – ДСНС

Україні потрібно доопрацювати законодавство про визнання воєнних злочинів проти людяності, а також ратифікувати Римський статут.

Про це заявила виконавча директорка ГО “Центр громадянських свобод” Олександра Романцова на брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

“Наше домашнє завдання зараз – це доопрацювати своє законодавство, яке буде реагувати не тільки на звинувачення й арешт путіна, а й на всіх інших міжнародних злочинців. Бо на сьогодні законодавство України не є готовим”, – сказала вона.

За словами Романцової, Верховній Раді слід ратифікувати Римський статут і підготувати українське законодавство до визнання воєнних злочинів проти людяності. Водночас, зауважила вона, таку підготовку бажано проводити за участю міжнародних експертів, оскільки “це дає об'єктивність і визнання на міжнародному рівні”.

Романцова зазначила, що для українських правозахисників ратифікація Римського статуту є очевидною необхідністю і вони сподіваються, що це невдовзі відбудеться.

“Оскільки ратифікація є одним з пунктів нашої Угоди про асоціацію з Євросоюзом і в нашому кандидатському статусі до членства в ЄС, то сподіваємося, що вона відбудеться повноцінно. І в подальшому працюватимемо уже на те, щоб імплементувати положення Римського статуту в наше законодавство. Ми це підтримуємо 100-відсотково і вважаємо, що це на часі вже зараз”, – резюмувала правозахисниця.

Нагадаємо, Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) – договір, який заснував МКС. Він був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002-го. Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але Верховна Рада донині не ратифікувала його.

Ратифікація Римського статуту дозволить поширити юрисдикцію МКС на Україну та почати розслідування злочинів на території нашої держави.

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов заявив, що питання ратифікації Римського статуту предметно обговорюється у ВР.

Як повідомляв ІМІ, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену Офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна довічний.

Liked the article?
Help us be even more cool!