ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Філію руху Медведчука в Сербії очолив прихильник агресії РФ – "Схеми"

У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації “Другая Украина”, яку після обміну в РФ створив обвинувачений у державній зраді колишній український нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Схеми”.

Керівником підрозділу організації став кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич. Він публічно підтримує російську агресію. 

А саму організацію “Другая Украина” перейменували. Тепер це не “регіональний”, а “міжнародний громадський рух”. Це випливає з офіційних реєстрів Сербії та Російської Федерації, зазначають “Схеми”.

Представництво російської організації “Другая Украина”, відповідно до реєстру юридичних осіб Сербії, було відкрито в серпні 2023 року. Відповідно до даних з офіційного витягу, “Представништво покрета “Друга Украина” (назва філії сербською мовою) метою своєї діяльності декларує “налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України”, а уповноваженою особою представництва є Драган Станојевић (Драган Станоєвич).

Драган Станоєвич – проросійський сербський громадський діяч та політик. Із червня 2021-го він перебуває під санкціями української Ради нацбезпеки і оборони, відтоді йому заборонено в'їзд до України протягом трьох років.

“Станоєвич неодноразово публічно висловлював своє захоплення політикою президента Росії Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а також підтримував російську військову агресію в Україні, тішився російськими обстрілами середмістя Києва і обурювався затриманню Віктора Медведчука Службою безпеки України у 2022 році”, – зазначають розслідувачі.

Станоєвич – голова Сербської світової діаспорної організації “Парламент Сербської діаспори” та міжнародної проросійської неурядової організації “Об'єднана сербська діаспора Євразії”.

Зараз Драган Станоєвич є чинним кандидатом від проросійської партії “Ми – глас народа” на дострокових парламентських виборах, що мають відбутися 17 грудня 2023 року. На сторінках у соцмережах Станоєвича можна знайти спільні фото з першими особами держави. Наприклад, із президентом Сербії у 2012–2017 роках Томиславом Николичем та колишнім премʼєром, а тепер президентом Сербії Александром Вучичем.

Наприкінці 90-х – на початку 2000-х Драган Станоєвич жив в Україні, очолював “Сербську громаду в Україні”, брав участь у публічних акціях у Києві та в засіданнях “Партії політики Путіна”.

За даними платформи YouControl, в Україні Драган Станоєвич досі є керівником ТОВ “Спільна україно-югославська фірма “Юг-Укр-Контракт”, має майно в Київській та Дніпропетровській областях.

Журналісти Радіо Свобода звернулися по коментар до Станоєвича. У відповіді він, зокрема, зазначив: 

“Моя ідея не в тому, щоб допомагати Медведчуку, впевнений, він моєї допомоги не потребує, а допомагати українцям, які звертаються. Мене засмоктувати у вашу політичну війну не вийде, бо влада тимчасова, а народ вічний, і я роблю все, що можу, саме для народу. Я ніколи не підтримував жодної агресії і не збираюся. Точно як і не збираюся підтримувати українську владу, яка, по суті, знищила ту Україну, яку я любив, яка своєю політикою знищує цвіт української нації і веде війну проти інакодумства. Я попереджав Україну, куди політика Майдану приведе”.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року стало відомо, що політичний проєкт “Другая Украина” обвинуваченого в держзраді Віктора Медведчука офіційно зареєстрували в Росії як громадську організацію. Головою виконкому став колишній український журналіст Денис Жарких, Медведчук – головою ради. Організація вже проводить антиукраїнські заходи.

Розслідувачі проєкту Радіо Свобода “Схеми” з'ясували, що до “політичного руху” “Другая Украина”, створеного в Росії обвинуваченим у держзраді Віктором Медведчуком після обміну, долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені в державній зраді й сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалось уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них утік після 24 лютого 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!