ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна в російських медіа: відведення військ, газ і Зеленський “під контролем нацистів” – дослідження ІМІ

12.11.2019, 10:03
Фото - AP/voanews.com
Фото - AP/voanews.com

Відведення військ у Золотому та "порушення" з боку України, Росія пропонує Україні вигідні умови щодо газу, а Україна поводиться нерезонно і Зеленським керують “радикали і нацисти” – такими були основні повідомлення про Україну в російських медіа. 

Експерти ГО “Інститут масової інформації” проаналізували десять найпопулярніших російських новинних сайтів у жовтні 2019 року, щоб побачити, що вони пишуть про Україну.*

За результатами дослідження ІМІ, російські медіа найчастіше писали про відведення військ у Золотому (19,3% загальної кількості новин про Україну та українців). На другому місці – новини про газ, “газову війну” (14,2%), на третьому – матеріали про Зеленського (10,9%). Матеріалам про українських політиків було присвячено 9,1% загальної кількості новин, що стосувались України. Трішки менше новин було про Україну в міжнародному контексті – 8,5%.

Окрім того, 4,9% загальної кількості матеріалів про Україну в російських медіа були присвячені “Азову”. Також російські медіа писали про Донбас (4,5%) та кримінал в Україні (4,4%). Значно менше було згадок про окуповані території Криму (2,7%) та т. зв. "ДНР" / "ЛНР" (2,6%).

За спостереженнями експертів ІМІ, цікаво, що в російських медіа зараз вибудовується образ Зеленського як Президента, яким керують “нацики”, “бандеровци”, і він не може сам керувати державою.

Дослідження показало, що згадки про українських нардепів у російських медіа можна умовно розбити на дві групи – ті, кого критикує російська влада (або ж росмедіа їх висвітлюють у негативній тональності), та ті, які критикують або коментують ситуацію в Україні. За дивним збігом до останньої групи належать лише нардепи “Опозиційної платформи – За життя”.

За результатами дослідження ІМІ, в російських медіа також було зафіксовано фейки про Україну (наприклад, що в Україну повертається фашизм, що в Україні закрилося Посольство Ізраїлю (насправді закрилося у всьому світі), Україна – країна злиднів тощо.

“Дослідження ІМІ показало, що інформаційна війна проти України досі триває в російських медіа. Реалізується вона за допомогою фейків, неточної інформації та “смачної” лексики від заангажованих політиків”, – заявила медіаекспертка ІМІ Яна Машкова.

*Моніторинг проходив з 28 до 31 жовтня 2019 року. Оглянуто було 10 популярних російських онлайн-медіа (за статистикою Liveinternet.ru): РИА, Russia Today, Lenta.ru, Gazeta.ru, "Известия", РБК, "Комсомольская правда", "Вести", "Эхо Москвы", "Новая газета". Вибірка становила 551 матеріал, що стосувався України.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням

Дослідження проведено в межах проєкту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Liked the article?
Help us be even more cool!