ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна піднялася в рейтингу свободи Freedom House, проте лишається "частково вільною"

04.03.2020, 10:54
Фото – freedomhouse.org
Фото – freedomhouse.org

Україна піднялась у рейтингу "Свобода у світі – 2020" правозахисної організації Freedom House, проте залишається в списку "частково вільних країн".

Про це йдеться в щорічному звіті організації про стан політичних прав та громадянських свобод у країнах, оприлюдненому 4 березня.

Так, Україна піднялася в рейтингу на два пункти порівняно з 2019 роком (60) та набрала 62 бали. Країни рейтингуються за 100-бальною шкалою, що більше бал – то вільніша країна.

Звіт охоплює період з 1 січня до 31 грудня 2019 року. 

У звіті зазначається, що ситуація на території України є значно кращою та поліпшується. 

"Результати президентських та парламентських виборів у 2019 році, на яких перемогу здобули нові політичні сили, що протистояли чинним на той момент, продемонстрували, що українська політика має динамічну конкуренцію. Водночас демократію в Україні стримують серед іншого підконтрольність медіа олігархам і дуже поширена безкарність за насильство над журналістами та правозахисниками", – йдеться у звіті.

Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф зазначив, що події в Україні у 2019 році свідчать про важливий прогрес, якого країна досягла в консолідації своїх ключових демократичних інститутів, верховенстві права та рівності для всіх.

"Та ще багато чого потрібно зробити. Політика має бути відкритою для всіх, і кожен повинен мати можливість брати участь у суспільному житті. Ті, хто понад законом та застосовують насильство, щоб просувати антидемократичні політики або вилучати людей із суспільства, повинні бути рішуче притягнуті до відповідальності згідно з чинними законами, що мають захищати всіх", – сказав Шааф.

У звіті в окремих розділах описуються зміни, зокрема в анексованому Росією Криму та на непідконтрольних уряду України частинах Донецької та Луганської областей.

Правозахисники оцінили Східний Донбас як "невільний". Згідно зі звітом, на територіях, підконтрольних так званим "Донецькій та Луганській народним республікам", політичне життя суттєво контролюється службами безпеки, не залишаючи жодного місця для змістовної опозиції. Утиски медіа та неповага до верховенства права роблять ситуацію з громадянськими свободами та політичними правами на Східному Донбасі вкрай важкою.

"Східний Донбас отримав одні з найнижчих балів у звіті "Свобода у світі – 2020" через майже повну відсутність верховенства права, панування сепаратистських лідерів і Росії в майже всіх аспектах життя та суттєві обмеження громадянських свобод, – заявив Метью Шааф, директор Представництва Freedom House в Україні. – Поки йдуть обговорення можливості проведення майбутніх місцевих виборів у регіоні, відкритим залишається питання, як Україна забезпечить відкрите середовище для таких виборів, де незалежні партії та групи фактично заборонено, відсутня свобода зібрань, немає вільних та незалежних ЗМІ".

У звіті Крим також оцінюється як "невільний". Зазначається, що російські сили регулярно утискають групи, які не перебувають під їхнім повним контролем, опозиційна політична діяльність неможлива та майже не існує механізмів для притягнення чиновників до відповідальності. Висновки звіту також свідчать про те, що російський уряд продовжував зміцнювати етнічне російське панування на півострові, маргіналізуючи українську та кримськотатарську громади. Російська влада регулярно зловживає законами про боротьбу з тероризмом та екстремізмом для зміцнення свого домінування.

Як повідомляв ІМІ, Freedom House занесла Україну до категорії "частково вільних" країн у 2019 році. 

Freedom House 2018 року занесла Україну до категорії "частково вільних" країн, поставивши 3 бали.

"Свобода у світі" – це щорічний звіт про стан політичних прав та громадянських свобод у країнах світу, який організація Freedom House видає з 1973 року. Звіт складається з числових рейтингів та описової частини й стосується 195 країн та 15 територій. 

Звіт "Свобода у світі – 2020" охоплює період з 1 січня до 31 грудня 2019 року. У кожному щорічному виданні звіту "Свобода у світі" оцінюються умови, що склалися, а також події, що відбулися протягом минулого календарного року.

Liked the article?
Help us be even more cool!