ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна депортувала опозиційного азербайджанського блогера

16.12.2019, 11:07
Фото – gapp.az
Фото – gapp.az

Державна міграційна служба Азербайджану повідомила 15 грудня, що Україна депортувала до Азербайджану блогера Ельвіна Ісаєва і що на підставі рішення суду в Баку Ісаєва 14 грудня арештували, повідомляє Радіо Свобода

За якою статтею порушено справу проти блогера – влада Азербайджану не повідомляє.

“Ельвін Ісаєв, громадянин Азербайджанської Республіки, 1980 року народження, був депортований до Азербайджану 12 грудня 2019 року за порушення імміграційного законодавства України”, – йдеться в повідомленні.

Влада України ситуацію наразі не коментувала.

Раніше видання ZMINA повідомило, що в Києві 12 грудня зник кореспондент Azer Freedom TV Ельвін Ісаєв.

За інформацією видання, 39-річного блогера і політактивіста востаннє бачили біля будинку на просп. Палладіна у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих. Телефон Ісаєва було вимкнено, зв’язатися з ним не вдалося.

Ісаєв гостро критикував Президента Азербайджану Ільхама Алієва, називав його диктатором і розповідав про корупцію в країні. Його канал на ютубі був зареєстрований у 2014 році, він зібрав близько 20 тисяч підписників.

Ісаєв жив у Росії з 1998 року, він отримав громадянство у 2001 році.

У серпні 2019 року Ельвіна Ісаєва затримали, а пізніше суд у російському Санкт-Петербурзі ухвалив рішення про видворення блогера з Росії і позбавив його громадянства РФ, визнавши паспорт Ельвіна недійсним (через деякий час це рішення було скасовано). Сім’я Ісаєва пов’язувала його затримання в Росії і судове рішення з публікаціями в блозі. 

Дружина Ісаєва Світлана записала відеозвернення до російської влади, в якому заявила, що Ісаєву “надходили погрози, йому обіцяли проблеми і вбивство”. “Його депортація до Азербайджану – це політична розправа!” – наголошувала жінка.

Після позбавлення його російського паспорта Ісаєв, наприкінці вересня 2019 року, поїхав до України.

У травні 2017 року в Тбілісі схожим чином зник Афган Мухтарли, ще один опозиційний азербайджанський журналіст. Він вийшов із дому без документів і не повернувся, а за деякий час влада Азербайджану підтвердила, що він перебуває в Баку і заарештований. Офіційно його звинуватили в “чиненні силового опору представникові влади”, а також у незаконному перетині кордону Азербайджану і  в контрабанді.

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов (Гусейнлі), який є співробітником “Туран ТВ” і опозиційної газети “Азалдиг”. У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває в базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачував його в шахрайстві та вимагав його екстрадиції.

На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця в Нідерландах і є громадянином цієї країни.  

19 квітня 2018 року Фікрат Гусейнов (Гусейнлі) повідомив, що після отримання свого паспорта повернувся з України до Нідерландів.

Liked the article?
Help us be even more cool!