ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські журналісти заявили, що розцінюють як тиск візит СБУ до "Української правди"

18.09.2017, 16:04

Українські журналісти розцінюють візит СБУ до редакції “Української правди” як чергову спробу змусити мовчати журналістів та ЗМІ, які пишуть на “незручні” для влади теми. Про це йдеться у заяві журналістів з приводу дій СБУ щодо “'Української правди”, яка розміщена у блозі головної редакторки видання Севгіль Мусаєвої.

“Ми, що нижче підписалися, розцінюємо візит СБУ до редакції “Української правди” як чергову спробу змусити мовчати журналістів та ЗМІ, які пишуть на “незручні” для влади теми... Прикметно, що він фактично збігся у часі із 17-ю річницею зникнення засновника видання Георгія Гонгадзе, замовники вбивства якого і досі не встановлені”, - йдеться в заяві.

У заяві зазначено, що співробітник СБУ, який 14 вересня завітав до редакції з листом про вилучення статті майже 9-місячної давнини, не озвучив подробиць кримінального провадження, у рамках якого слідчих зацікавила стаття УП “Сучасну зброю для армії знову відклали “на завтра”.

“Замість тиску на журналістів на догоду керівникам країни вимагаємо від СБУ виконання власних обов'язків, пов'язаних із захистом безпеки країни. А саме:

  1. Розслідування діяльності чиновників, які систематично зривають терміни виконання рішень РНБО, що стосуються обороноздатності країни;
  2. Розслідування фіктивних та корупційних закупок та виконаних робіт для потреб ЗСУ, про які йшлося у матеріалах ЗМІ;
  3. Розслідування незаконного збагачення керівників ЗСУ Антитерористичного центру СБУ, військових прокурорів, які несли службу у зоні АТО;
  4. Розслідування вбивств та приховування обставин загибелі військовослужбовців та цивільних у зоні АТО;
  5. Розслідування розкрадання коштів під час виконання будівельних та ремонтних робіт у зоні проведення АТО”, - йдеться в заяві.

Також заявники констатують, що за 26 років “мало що змінилось у стосунках влади зі ЗМI”.

“Ми вимушені визнати: тактики та інструменти тиску на журналістів залишаються відвертими та нахабними. І, на жаль, участь у цьому беруть представники спецслужби, які мали б бути взірцем для незалежної країни”, - йдеться у заяві.

Наразі заяву підписали 34 особи. Серед яких журналісти “Української правди”, Громадського ТБ, “Нового времени”, Громадського радіо, Слідства.інфо, РБК-Україна, телеканалів ZIK та ATR, проекту “Схеми”, Главкому, “Історичної правди”, “Дзеркала тижня” та інші.

Як повідомляв ІМІ, 14 вересня слідчий СБУ вручив головній редакторці “Української правди” Севгіль Мусаєвій лист з проханням тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці.

У документі йдеться про те, що досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті “Українська правда” стаття “Сучасну зброю для армії знову відклали “на завтра”, містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

15 серпня перед початком міжнародного форуму YES у Києві Президент України Петро Порошенко зазначив, що вважає неприпустимими претензії СБУ до інтернет-видання “Українська правда”.

15 серпня речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що СБУ не має на меті перешкоджати діяльності інтернет-видання “Українська правда” та його журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!