ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЗСУ спростували інформацію окупантів про удар авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську

Речник оперативно-тактичного угруповання (ОТУ) “Харків” Віталій Саранцев спростував поширену російськими пропагандистами інформацію про застосування військами РФ авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську (Харківська область).

Про це йдеться в телеграм-каналі ОТУ “Харків”.

Саранцев наголосив, що для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій. Теоретично ним може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160. Однак переміщення таких літаків військові не зафіксували.

“Був використаний боєприпас меншої ваги та потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення “ефектної” картинки”, – сказав Саранцев.

Він додав, що такі повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію військовослужбовців Сил оборони України, залякування місцевих жителів і дестабілізацію регіону.

Військовий закликав українські медіа та адміністраторів телеграм-каналів дотримуватись інформаційної гігієни, використовувати перевірені джерела інформації та не поширювати фейкові повідомлення російських пропагандистів, підігруючи ворогу.

Коментуючи Суспільному повідомлення пропагандистів про скидання авіабомби ОДАБ-9000, авіаексперт Анатолій Храпчинський зазначив, що такі боєприпаси, з огляду на їхні розміри, може нести літак Ту-160. Також, за його словами, це можуть робити літаки Ту-95 та Ту-22М3. 

“Це ті літаки, які Росія використовує для запуску крилатих ракет по території України, але треба не забувати, що Росія активно використовує модулі УМПК, до яких може доєднувати вільнопадні авіабомби й термобаричні авіабомби. Тут, ймовірно, був використаний термобаричний боєприпас ОДАБ-1500, які можуть нести носії тактичної авіації, як Су-34”, – сказав Анатолій Храпчинський.

Він додав, що ОДАБ-9000 – це вільнопадні бомби без модуля УМПК.

“Це великий за розміром боєприпас, який не може самостійно підлітати до лінії бойового зіткнення. Росія дуже дбайливо ставиться до своєї стратегічної авіації, бо вони не можуть будувати стратегічну авіацію, вони лише можуть експлуатувати те, що лишилося від Радянського Союзу, а тактичну авіацію вони можуть випускати, тому можуть ними ризикувати”, – пояснив авіаексперт.

Раніше низка російських пропагандистських телеграм-каналів поширила інформацію про застосування російськими військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську (Харківська область).

Cкрін з пропагандистського телеграм-каналу “Политспутник”
Liked the article?
Help us be even more cool!