ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Житомирі презентували книгу поезій та фото про війну з роботами місцевих фотографів

20.11.2023, 10:31
Оксана Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз

У Житомирі презентувати книгу поезій та фото “Життя vs війна” з роботами місцевих фотографів. Про це повідомляє представниця ІМІ в Житомирській області.

Презентувала книгу команда громадської організації “Сучасний формат”. До збірки ввійшло понад 40 віршів поетки Ольги Бортнікової та світлини житомирських фотографів Андрія Дідківського, В’ячеслава Ратинського, Тараса Орєшнікова, Леоніда Шевчука і Марти Яроцької, які з перших днів фіксували життя українських міст та сіл, щоб показати світу наслідки дій ворожої армії.

 

Виконавча директорка “Сучасного формату” Жанна Соловйова розповіла, що ідея видати книгу виникла під час її поїздки до Канади. Тоді Жанна, презентуючи роботу команди, прочитала вірш Ольги Бортнікової “Тривожна ніч”, слухаючи який, більшість людей у залі плакала.

“Ця книга про те, як змінила наше життя війна, про відчуття й переживання: зруйновані плани, пошматовані душі, розбомблені будинки й поламані людські долі. У світлинах та віршах ідеться про страх, рішучу дію, а ще про величезну, непохитну віру в перемогу України. Сьогодні українці як розірвана книга, сторінки якої роздмухано по окопах передової і далеко за кордоном. Кожна сторінка презентованої книги, кожен вірш, кожна світлина – це окрема історія, окрема доля”, – розповіла Жанна Соловйова.

 
 

Презентація книги відбулася 17 листопада. Присутні мали можливість послухати вірші у виконанні акторів Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги й заглибитися в історії створення кожної світлини та вірша.  

За допомогою відеозв’язку з присутніми поспілкувався репортер і документальний фотограф В'ячеслав Ратинський, чиї світлини публікувалися в багатьох українських виданнях (“Українська правда”, “Громадське”, “Новое время”, “Фокус”, Forbes, “Український тиждень”, Reporters та інших), а також у низці закордонних видань (Time, The Guardian, The Wall Street journal, The Washington post, The Telegraph, Daily Mail, The New York Times, El Pais, Radio Freedom Europe, BBC, Reuters, Der Spiegel).

“Протягом останніх років, місяців я був фактично вздовж усієї лінії фронту. Буквально тиждень тому повернувся з Херсона, але свій найважливіший кадр, найбільш упізнаваний, я зробив саме в Житомирі 1 березня 2022 року – це “Чоловік з коктейлем”. Він обійшов тоді всі відомі світові медіа. І тоді, коли я переконував місцеву владу, мера Сергія Сухомлина, зокрема, в тому, що варто знімати те, що відбувається в місті, не ховатися від цього, не ховати це все, я говорив: “Слухайте, а коли Житомир був на сторінках найвідоміших видань? У 43-му році?” Я закликаю житомирян, усіх журналістів, усіх сімейних фотографів більше розповідати про Житомир, про те, що в ньому відбувається. Навіть якщо, на перший погляд, у місті не відбувається нічого”, – сказав В'ячеслав Ратинський.

 

За словами ініціаторів створення книги, частина накладу вже надіслана або найближчим часом буде відправлена закордонним партнерам, які весь цей час підтримують Україну в боротьбі за незалежність.

“Ми хочемо подарувати збірку друзям з Нідерландів, Польщі, Німеччини, Британії, США та Канади. Іноземці, які не знають української мови, неодмінно зможуть відчути емоції, які ми закладали в книгу, завдяки дивовижним світлинам професійних фотографів”, – сказала Жанна Соловйова.

Книгу видано в межах проєкту “Голоси громад в умовах війни” за фінансової підтримки Національного фонду сприяння демократії. Під час презентації книгу зміг отримати кожен, хто підтримав збір на автомобіль для військових.

 

Фото Оксани Трокоз, Тараса Орєшнікова, пресслужби Житомирської міської ради

Liked the article?
Help us be even more cool!