ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У журналістів під час війни ускладнився доступ не лише до реєстрів, а й до людей – Опанасенко

16.03.2023, 14:34

У журналістів після початку повномасштабної війни ускладнився доступ не лише до державних реєстрів, а й до людей як таких. Про це в інтерв’ю ІМІ розповів редактор BIHUS.Info Максим Опанасенко.

За його словами, тепер робота з реєстрами та агрегаторами потребує трохи більше часу, ніж раніше. Проте значно більше проблем у журналістів, зокрема розслідувачів, з доступом до людей.

“Найбільша проблема – доступ до людей, тому що дуже нехороша тенденція невідповідей на запити на отримання публічної інформації, причому з доволі щирим, я навіть не знаю, як це назвати… Часом здається, що посадовці насміхаються з журналістів, показуючи, що не дочекаєтеся – “Ми вам не надамо відповіді на жодні питання, які б ви там не надсилали. Нам абсолютно байдуже на закон”, – зазначив журналіст.

Він зауважив, що зазвичай посадовці пояснюють ненадання інформації безпековими моментами й війною, навіть коли питання не стосується обороноздатності й безпеки. “Відповідно, доступу до такої інформації немає – отримати відповіді на запити неможливо. Ба більше, перепитати в самих носіїв цієї інформації найчастіше наживо так само неможливо, принаймні в Києві, де доступ до Верховної Ради закритий. Доступ в урядовий квартал теж, по суті, закритий. Тому, як це можна було раніше, почекати когось із посадовців і хоча б на вулиці про це запитати неможливо”, – додав Опанасенко.

Як повідомляв ІМІ, Волинська обласна державна адміністрація не надала інформації Центру журналістських розслідувань “Сила правди” про кількість осіб, яким видали дозволи для виїзду за кордон.  

У Миколаєві 9 березня в онлайн-режимі відбулися засідання одразу двох місцевих рад: міської та обласної. Тоді як Миколаївська міська рада, засідання якої проходять у режимі відеоконференції, транслювала їх у Youtube, облрада засідала фактично таємно.

Liked the article?
Help us be even more cool!