ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запорізькій службі автодоріг уже місяць не відповідають на запит журналістки

02.12.2020, 16:00
Фото – zp.ukravtodor.gov.ua
Фото – zp.ukravtodor.gov.ua

Журналістці запорізького сайту 061.ua Катерині Майбороді вдруге не надали відповіді на запит у Запорізькій службі автодоріг. Про це вона повідомила регіональній представниці ІМІ. 

В пресслужбі пояснили, це сталося, тому що на них як виконавців лист "не розписали". Запитувана інформація стосувалася кількості автомобілів, що перебувають на балансі служби.

За словами Майбороди, вона вже місяць очікує на відповідь.

“Коли на мій запит не відповіли місяць тому, бо там не було імені керівника, я сказала, що це незаконна вимога. Тим не менш 13 листопада я ще раз надіслала запит уже з ім'ям керівника, щоб уже точно отримати інформацію, а також одразу зателефонувала за номером пресслужби й зазначила, що надіслала листа. За тиждень відповідь на запит так і не надійшла. 20 листопада я знову зателефонувала до пресслужби, і там мені пообіцяли, що уточнять інформацію. Але минув ще тиждень, 1 грудня я знову зв’язалася з пресслужбою, щоб дізнатися про долю мого листа. Наскільки мені вдалося з'ясувати, лист до обласної Служби автомобільних доріг надійшов, але на пресслужбу його не “розписували”, тому про мій запит вони не в курсі. Тобто я вже місяць намагаюся просто дізнатися, які машини є в Служби автодоріг”, – розповіла журналістка.

Як повідомляв ІМІ, журналістці сайту 061.ua Катерині Майбороді в листопаді не надали відповіді на запит у Запорізькій службі автодоріг через те, що він нібито загубився, бо в ньому, ймовірно, не було вказано ініціалів керівника установи, начальника Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Андрія Івка.

За словами медіаюриста ІМІ Алі Сафарова, розпорядники публічної інформації – це чітко визначена категорія осіб. Зокрема, якщо запит надсилається до юридичної особи, в тому числі органу влади, то зазначати ПІБ не потрібно, бо розпорядником є саме юридична особа. І відмова на запит має бути надана відповідно до статті 22 Закону “Про доступ до публічної інформації”, зокрема містити відомості, на підставі чого саме відмовлено, із зазначенням можливості оскарження.

Також стаття 15 визначає обов'язки розпорядників публічної інформації. Зокрема, розпорядник зобов'язаний оприлюднювати порядок складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень розпорядників інформації, дій чи бездіяльності. Тобто неоприлюднення передбаченої законом обов'язкової інформації з боку розпорядника також є порушенням.

Liked the article?
Help us be even more cool!