ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запорізькій службі автодоріг "загубили" запит журналістки, бо там не було імені керівника

16.11.2020, 10:30
Фото – zp.ukravtodor.gov.ua
Фото – zp.ukravtodor.gov.ua

Журналістці запорізького сайту 061.ua Катерині Майбороді не надали відповіді на запит у Службі автомобільних доріг у Запорізькій області щодо кількості автомобілів, які перебувають на балансі служби.

Про це журналістка повідомила регіональній представниці ІМІ. 

“Ще 3 листопада я надіслала запит на публічну інформацію Службі автомобільних доріг у Запорізькій області. Окремого розділу, де була б інформація про порядок, форму чи електронну адресу для запитів, у регіонального автодору я не знайшла. Там була тільки інформація щодо електронних звернень. Тому зателефонувала до пресслужби, аби уточнити, як оформлювати запит. Мені порадили написати на пошту, зазначену як “гаряча лінія”, а там нібито секретар мав розібратися. Я так і зробила. Проте відповідь до 13 листопада так і не надійшла”, – розповіла журналістка. 

За словами Майбороди, вона зателефонувала до пресслужби, щоб дізнатися про долю свого листа. Там відповіли, що секретар не зміг його знайти, зазначивши, що, ймовірно, це сталося через те, що в запиті не зазначено конкретного розпорядника.

“Мені порадили надіслати запит ще раз, але вже на ім'я начальника. Я пояснила, що не маю цього робити, відповідно до закону. У відповідь мені порадили все ж таки переписати запит, адже він має надійти на начальника, а потім “розписатися” на виконавців – інакше є ризик, що лист знову “загубиться”, – розповіла Катерина Майборода.

За словами медіаюриста ІМІ Алі Сафарова, розпорядники публічної інформації – це чітко визначена категорія осіб. Зокрема, якщо запит надсилається до юридичної особи, у тому числі органу влади, зазначати ініціали не потрібно, бо розпорядником є саме юридична особа. 

“І відмова на запит має бути надана відповідно до статті 22 Закону “Про доступ до публічної інформації”, зокрема містити відомості, на підставі чого саме відмовлено, із зазначенням можливості оскарження”, – сказав юрист.

Також він додав,  що стаття 15 визначає обов'язки розпорядників публічної інформації. Зокрема, розпорядник зобов'язаний оприлюднювати порядок складання, подання запиту на інформацію, оскарження рішень розпорядників інформації, дій чи бездіяльності. Тобто неоприлюднення передбаченої законом обов'язкової інформації з боку розпорядника також є порушенням.

Liked the article?
Help us be even more cool!