ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запорізькій області окупанти створили фейкову печатку, вкравши символіку й ідентифікаційний номер ЗОВА

26.08.2022, 11:00

Самопроголошений губернатор Запорізької області Євген Балицький час від часу оприлюднює свої "накази" з фейковою печаткою, на якій зображені символи Запорізької області, вкрадені окупантами в України. Про це повідомляють фактчекери проєкту "Перевірено.Запоріжжя", який виходить на сайті 061.ua.

За даними проєкту, також на ній значиться код ОКПО (російський аналог ЄДРПОУ), який повністю збігається з ЄДРПОУ Запорізької обласної військової адміністрації. Отже, колаборанти вкрали не лише символи запорізької влади, але й ідентифікаційний код. "Це тільки підкреслює фейковість влади, до якої себе приписують колаборанти, бо в російських реєстрах юридичних осіб не зареєстрована ані "военно-гражданская администрация Запорожской области", ані будь-яка організація з таким ОКПО", заявив проєкт "Перевірено.Запоріжжя".

Для того щоб зрозуміти, про що, власне, йдеться, публікуємо "наказ" Балицького від 23 червня про курс гривні. 

У Запорізькій області самопроголошена “влада” створила фей..., фото-1
 

У шапці "документа" та на "печатці" зображено герб Запорізької області. Його було затверджено ще 27 липня 2001 року рішенням Запорізької обласної. 

Герб, відомий запоріжцям, виконаний золотом, глазур'ю. На малиновому полі зображений козак із шаблею на лівому боці та рушницею на лівому плечі. Клейноди – символи козацької епохи, вказують на те, що запорізька земля успадкувала принципи демократії, які були властиві Запорізькій Січі. Булава вказує на владу президента – глави держави, гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України. Пернач символізує виконавчу владу на місцях, бунчук – взаємодія між усіма гілками влади в області, литаври – символ народного волевиявлення.

Наразі всі ці символи можна побачити й на "документах" окупантів.

 

Проєкт "Перевірено.Запоріжжя" звернувся по коментар до директора департаменту культури та інформаційної політики ЗОВА Владислава Мороко, який пояснив, чому печатка окупантів фейкова і навіщо вони вкрали українські символи. 

"Печатки окупантів є фейковими. Вони не мають  під собою ніякого підґрунтя, оскільки в Запорізькій області існує лише одна Запорізька обласна військова адміністрація, і вона знаходиться в місті Запоріжжі. Окупанти щосили хочуть показати, що вони існують, що працюють у правовому полі, але росія – це сучасна країна-фейк, яка намагається бути тим, чим вона не є. Для того щоб людям здавалося, що вони (окупаційна влада. – Ред.) легітимні, вони намагаються використовувати символи, притаманні тій чи іншій території. Наразі вони взяли герб, який схожий на герб Запорізької області, але зрозуміло, що не існує юридично жодної Запорізької окупаційної адміністрації. Є виключно російська окупаційна армія, яка загарбала території”, – розповів Мороко. 

Він також пояснив, що спочатку окупаційна влада на своїх гербах малювала герб Олександрівська (так називалося Запоріжжя до 1921 року), але та символіка не сприймалась. 

"Вони почали мімікрувати, намагатися бути схожими на владу України. Проте їхні печатки й документи не є правовими та не можуть підтвердити жодну  їх дію", – додав посадовець. 

За словами Мороко, всі дії окупантів, зокрема копіювання державних символів, будуть предметом розгляду правоохоронних органів, які після деокупації території фіксуватимуть та проводитимуть розслідування щодо злочинів окупаційних російських військ. 

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та 061.ua і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Liked the article?
Help us be even more cool!