ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі викрили ботоферму, яка поширювала пропаганду з телеграму колаборанта Рогова

08.02.2023, 17:18
Фото – СБУ
Фото – СБУ

У Запоріжжі заблокували діяльність потужної прокремлівської ботоферми, яка поширювала дезінформацію про ситуацію на південному фронті, популяризувала російські окупаційні угруповання і закликала донатити на їхню підтримку. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці СБУ.

За даними СБУ, також ботоферма дискредитувала командування Сил оборони та підбурювала українських громадян ухилятися від мобілізації.

“Як першоджерело для поширення деструктивного контенту використовували телеграм-канал ворожого пропагандиста Рогова, який представляє окупаційну адміністрацію Мелітополя”, – зазначає СБУ.

На самому початку своєї діяльності ботоферма налічувала майже 2 тис. фейкових акаунтів, які поширювали проросійські наративи нібито від імені місцевих жителів. “У подальшому ворожий “осередок” мав стати “ударною силою” в проведенні масштабних інформаційних диверсій агресора у прифронтових районах області”, – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, незаконну діяльність організував місцевий спеціаліст з інформаційних і телекомунікаційних технологій. Комп’ютерну техніку для підривної роботи розмістив в одному з орендованих офісних приміщень у центрі міста.

Спеціалізоване обладнання, яке використовував зловмисник, дозволяло щодня реєструвати нові анонімні облікові записи у соцмережах, зокрема заборонених в Україні, зазначає СБУ.

Під час обшуку в офісі фігуранта правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності; 2,5 тисячі SIM-карток українських операторів мобільного зв’язку; SIM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення.

Вилучену техніку передано на експертизу.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України ("Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку") триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв ІМІ, у липні 2022 року під санкції Європейського Союзу потрапив запорізький колаборант-пропагандист Володимир Рогов, який веде антиукраїнську діяльність на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Liked the article?
Help us be even more cool!