ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі правоохоронці перешкоджали ЗМІ знімати зруйновані окупантами об'єкти

26.05.2022, 13:49
Наслідки руйнувань після російських обстрілів, 25 травня. Фото – 061.ua
Наслідки руйнувань після російських обстрілів, 25 травня. Фото – 061.ua

У Запоріжжі правоохоронці заборонили журналістам кількох медіа (061.ua, власним кореспондентам “1+1” і 5 каналу) проводити знімання зруйнованих унаслідок російських бомбардувань цивільних об'єктів. Журналісти прибули на місце події через кілька годин після бомбардувань, але їм не дозволили провести знімання.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомили запорізькі журналісти.

Нагадаємо, що 25 травня приблизно о 5-й ранку по Запоріжжю були випущені чотири російські ракети. Одну ракету збили українські ППО. Внаслідок бомбардування було пошкоджено один промисловий об'єкт, банк, один з найбільших торговельних центрів та понад 60 приватних будинків у двох районах міста. Через три години після бомбардувань журналісти прибули для знімання до торговельного центру “Аврора”.

Як розповіла фотокореспондентка 061.ua Катерина Клочко, на місці знімати навіть дальніми планами їм не дозволили поліцейські. “Ми були там близько 8.00 ранку, стояли перед стрічкою, якою огородили територію ТРЦ, але за нею також не можна було знімати. Поліцейські не дозволили знімати навіть будинки поруч, з яких повилітали вікна”, – розповіла вона. 

Також, за словами Клочко, така ж ситуація повторилася і біля приватного сектору в іншому районі, який сильно постраждав від ракет: “Вони аргументували заборону тим, що проводяться слідчі дії, – мабуть, щоб деякі люди не потрапили в кадр”.

Журналістка також зазначила, що вони чекали дозволу понад годину, але змогли отримати дозвіл на знімання, тільки коли зателефонували спікеру Запорізької обласної військової адміністрації, полковнику Збройних Сил України Івану Ареф’єву. “Ми його побачили там і почали телефонувати. Він пропустив тих, хто був з камерами, знімати біля торговельно-розважального центру. В приватному секторі також йому телефонували, він був там і провів нас. Але ж це було не одразу, ми чекали десь годину біля торговельного центру і ще не менш ніж дві години в приватному секторі”, – розповіла Катерина Клочко.

Журналіст 5 каналу Денис Розенков розповів, що під ТРЦ “Аврора” він з оператором був близько 7.00 ранку, потім під’їхали інші запорізькі та іноземні медіа. “Ще до виїзду голова ЗОВА нам сказав: “Будь ласка, з відстані знімайте, поки там слідчі дії”. Насправді нам це не вдалося. Я повністю підтримую роботу поліції та СБУ, які затримували всіх “зівак” та змушували видаляти відео з телефонів. Але ми не “зіваки”. У нас є посвідчення Міноборони, у деяких пройдені курси цього відомства, де навчали, що, де, коли та через який час можна показувати в етерах, що можна й потрібно знімати. Є документи ООС, яке видає лише столичне і Краматорське СБУ. Є редакційні посвідчення та перепустки від ЗОВА. Але запорізькі поліціянти та есбеушники, зокрема, це посвідчення, вибачте, кілька разів пропонували засунути кудись тому, хто цей документ журналістам видав”, – розповів журналіст.

За його словами, знімати будь-що приблизно до 10.30 було заборонено. “На місці бомбардування ТРЦ був речник Сил оборони Запорізького краю Руслан Ткачук. Я особисто чув, як його теж, вибачте, послали й сказали шукати речника ЗОВА Івана Ареф’єва. Добре, що нам вдалося додзвонитися до Івана, який нарешті провів операторів та фотокорів до місця. На той момент картинка в нас була дуже слабкою, бо проспект уже був майже прибраний, як такої роботи комунальників, рятувальників, інших служб біля “Аврори” вже не було”, – розповів журналіст.

За словами Дениса Розенкова, в приватному секторі їм заборонили знімати навіть на паралельних вулицях від місця прильоту. “Дуже дратує, що є чітко встановлені часові рамки, є правила, що ми не показуємо і про що не говоримо, але нам треба робити свою роботу. Зокрема, нам треба показувати, що місто не просто бореться, а що в ньому є рятувальні служби, які, наприклад, гасять пожежі. Є комунальники, які прибирають наслідки, є багато чого. В результаті ми все це назнімали потайком з машини або іншим чином, що просто неприйнятно в цих умовах”, – повідомив журналіст.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає такі дії перешкоджанням журналістській діяльності. “Держава так і не встановила чіткої нормативної заборони на знімання саме з місць завданих ударів. Разом з тим є спільна заява Мінкульту, Міністерства оборони та представників ЗМІ, але й у ній ідеться, що “журналісти можуть збирати інформацію на місцях відразу після обстрілів. Водночас дозволяється оприлюднення зроблених фото та відео представниками ЗМІ та журналістами щодо подій на місці ведення бойових дій після завершення 12 годин для військових об’єктів, через три години – для цивільних об’єктів”, – зазначив юрист ІМІ.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня українські та іноземні журналісти, а також медійні й громадські організації та рухи закликали владу негайно вжити всіх заходів, щоб припинити цькування журналістів та розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів.

Згодом представники влади та журналістської спільноти “Медіарух” дійшли згоди, що журналісти можуть публікувати фото та відео військових об’єктів через 12 годин після завершення бойових дій, через три години – для цивільних об’єктів. Про це вийшла спільна заява Медіаруху, Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства оборони України.

Liked the article?
Help us be even more cool!