ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У закарпатському місті Хуст хочуть обмежити доступ журналістів до сесій – ЗМІ

27.09.2017, 12:03
Фото - khustnews.in.ua

Міський голова Хуста (Закарпатська область) Володимир Кащук запропонував депутатам міської ради обмежити право будь-якого журналіста бути на засіданнях. Таку пропозицію він висунув 22 вересня під час засідання сесії Хустської міської ради, повідомляє mediakhust.net.

“Було заплановано затвердити Положення про порядок акредитації представників ЗМІ, згідно з яким не допускається втручання журналіста в хід заходу, на висвітлення якого він запрошений, якщо цей захід не організовано спеціально для представників ЗМІ; певні особи міської ради наділяються правом проводити огляд і перевірку фото-, аудіо-, та відеоапаратури (причому у випадку невчасного прибуття журналіста для перевірки або залишення місця, виділеного для представників ЗМІ, журналіст може бути усунений від участі у висвітленні заходу, що проводиться)”, - повідомив правозахисник Олександр Пересоляк.

Журналісти повинні будуть дотримуватися ділового стилю одягу, а також відключати виклик на мобільних засобах зв’язку. У випадку найменшого порушення журналістом Положення він може бути усунений від участі у висвітленні заходу, видалений з громадського місця – приміщення територіальної громади міста Хуст.

Як пише видання, проти обмеження доступу до засідань сесії висловилися всього двоє депутатів – Наталія Дубчак та Микола Аннишинець.

Утім, більшість депутатів проголосували за основу в цілому. Остаточно це питання депутати повинні розглянути на наступному засіданні сесії.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний звертає увагу, що, згідно з положеннями частини 1 статті 26 Закону України “Про інформацію”, відсутність акредитації не може бути підставою  для  відмови в  допуску журналіста,  працівника засобу масової  інформації  на  відкриті  заходи,  що  проводить  суб'єкт владних повноважень.

“Незрозумілим є формулювання з приводу неможливості “втручання у хід заходу”.  Цікавим є й наділення “певних осіб міської ради” проводити огляд і перевірку апаратури журналістів. Варто відзначити, що при вході до адмінбудівель з боку уповноважених представників забезпечення безпеки та охоронних заходів можлива тільки перевірка документів та поверхневий огляд речей; у свою чергу, огляди та перевірки апаратури можуть розцінюватися як перевищення повноважень чи самоправство з боку “певних осіб міської ради. “Усунення від участі у висвітленні заходу” - також є цікавим формулюванням, оскільки запізнення чи залишення місця, що виділено для журналіста, не є підставами ані для припинення акредитації, ані для позбавлення його права вільно відвідувати відкриті заходи суб'єкту владних повноважень”, - зауважив Максим Ратушний.

На думку юриста, також під сумнів можна поставити законність вимоги до дотримання ділового стилю журналістами, що відвідують засідання ради. Те саме стосується порядку видалення журналістів із приміщення територіальної громади міста Хуст та зобов'язання відключати виклик на мобільних засобах.

Представник ІМІ в Закарпатській області слідкуватиме за ситуацією у місті Хуст, особливо – у контексті потенційних випадків порушень прав журналістів щодо доступу на відкриті засідання міської ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!