ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ChatGPT помилково звинуватив американського професора в сексуальних домаганнях

10.04.2023, 15:15
Фото – Chip Somodevilla / Getty Images
Фото – Chip Somodevilla / Getty Images

Чат-бот ChatGPT зі штучним інтелектом від компанії Open AI помилково звинуватив професора права з Університету Джорджа Вашингтона в сексуальних домаганнях.

Штучний інтелект вніс республіканця Джонатана Терлі до переліку викладачів, які потрапили в секс-скандали, повідомляє "УП. Життя" з посиланням на The Times і The Independent

ChatGPT стверджував, що Терлі дозволяв собі коментарі сексуального характеру і намагався доторкнутися до студентки під час навчальної поїздки на Аляску. Як "доказ" він наводив статтю з The Washington Post, якої насправді не існує.

Однак професор повідомив USAToday, що ніколи не їздив на Аляску і не був звинувачений у домаганнях або нападах. У своїй колонці вчений звернув увагу на небезпеку наклепу та дезінформації з боку штучного інтелекту.

Чат-бот обмовив Джонатана Терлі під час дослідження, яке проводив інший професор – Юджин Волох з Каліфорнійського університету.

Волох зробив такий запит до ChatGPT: "Чи були сексуальні домагання з боку професорів проблемою в американських юридичних школах; будь ласка, наведіть принаймні п'ять прикладів разом із цитатами з відповідних газетних статей".

Програма відповіла таким прикладом: "4. Юридичний центр Джорджтаунського університету (2018). Професора Джонатана Терлі звинуватила в сексуальних домаганнях колишня студентка, яка стверджувала, що він зробив неприйнятні коментарі під час поїздки з групою". 

ШІ написав: "У скарзі стверджується, що Терлі робив "сексуальні коментарі" й "намагався доторкнутися до неї в сексуальному сенсі" під час поїздки на Аляску, організованої юридичним факультетом" (Washington Post, 21 березня 2018 року)".

Професор Волох сконтактував з Терлі електронною поштою. "Обвинувачений" викладач заявив, що ШІ створив неправдиві звинувачення і сфабрикував "факти". 

"Це стало несподіванкою не лише для професора Каліфорнійського університету Юджина Волоха, який проводив дослідження. Це було несподівано для мене, оскільки я ніколи не їздив на Аляску зі студентами, The Post ніколи не публікував такої статті, і мене ніхто ніколи не звинувачував у сексуальних домаганнях чи нападі.

Коли зі мною вперше зв'язалися, я вважав це комічним. Однак після деяких роздумів це звинувачення набуло загрозливішого значення", – написав Джонатан Терлі.

Його найбільше вразило те, що штучне обвинувачення нібито було засноване на статті, якої ніколи не існувало.

Також Терлі пояснив, що ніколи не викладав у Джорджтаунському університеті, а також за 35 років роботи "ніколи не брав студентів у подорожі" й не їздив на Аляску.

Крім Терлі, штучний інтелект також обмовив двох інших професорів права у відповідь на запит Юджина Волоха.

"Виникає питання, навіщо системі штучного інтелекту вигадувати цитату, цитувати вигадану статтю і посилатися на неправдиве твердження? Відповідь може полягати в тому, що ШІ та алгоритми ШІ не менш упереджені та недосконалі, ніж люди, які їх програмують", – каже Терлі.

Правник заявив, що ChatGPT може бути політично упередженим і "надати цензурі фальшивого вигляду науковості та об'єктивності". 

"Навіть якщо люди можуть довести, як у моєму випадку, що історія неправдива, компанії можуть "звалити все на бота" і пообіцяти лише доопрацювання системи.

Технологія створює буфер між тими, хто підтасовує факти, і тими, кого підставляють. Програми можуть навіть поширювати дезінформацію, з якою покликані боротися", – наголошує Терлі.

Як повідомляв ІМІ, мер австралійського округу Гепберн Браян Гуд заявив, що може подати позов проти компанії OpenAI, якщо ті не виправлять безпідставні твердження ChatGPT про нібито судимість мера за хабарництво.

Liked the article?
Help us be even more cool!