ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У РФ ув'язнюватимуть студентів за "фейки про спеціальну воєнну операцію"

03.03.2023, 12:46
Фото – 24tv.ua
Фото – 24tv.ua

Міністерство освіти Росії розіслало ректорам університетів секретні "рекомендації" усунути від викладання педагогів з антивоєнною позицією. У тому ж листі міносвіти доручає вишам розповісти студентам, що їх ув'язнять за "фейки про спеціальну воєнну операцію".

Про це пише "Реальна газета" та публікує цей документ із грифом "Для службового користування". Його редакція отримала з власних джерел у ВНЗ РФ.

Міністерство рекомендує вжити додаткових заходів з підсилення контролю заборони на політичну агітацію серед студентів, змушення їх до прийняття політичних, релігійних та інших переконань та спонукання їх до дій, що суперечать конституції РФ.

Також додаткові заходи треба вжити стосовно викладачів, які припускаються "дискредитації збройних сил РФ та державних органів" і поширюють "фейки" про них. Таких педпрацівників рекомендується усунути від викладання ("обмежити участь в освітній діяльності").

"Термін "рекомендує" адміністративною мовою авторитарної держави не передбачає виконання рекомендацій за бажанням або на свій розсуд. Тому на виконання названих рекомендацій міносвіти в наступному абзаці вже директивно доручає університетам провести зі студентами й викладачами бесіди з питань протидії "фейковій інформації" про "спеціальну воєнну операцію" збройних сил РФ", – зазначають журналісти видання.

Кожен університет, згідно з цим листом, мусить висвітлювати політичну ситуацію та "події на Україні" на офіційних сайтах вишів та на своїх сторінках у соцмережах.

Водночас студентам і викладачам необхідно популярно роз’яснити, що їм може бути за "поширення фейків" про ЗС РФ.

4 березня 2022 до Кримінального кодексу Росії внесено ст. 207.3. Вона передбачає за "свідоме поширення хибної інформації про використання ЗС РФ" штраф від 700 тисяч до 1,5 мільйона рублів, або виправні роботи до року, або примусові роботи на термін до трьох років, або позбавлення волі на ті ж таки три роки.

У другій частині цієї статті йдеться про "поширення фейків", зокрема, з використанням службового становища. Тут штрафи – 3–5 мільйонів рублів, а можливе позбавлення волі – 5–10 років. Викладачі університетів під час занять підпадають саме під ці санкції.

Останній пункт доручень міносвіти – виявляти педагогічних працівників, які припускаються висловів, що "дискредитують збройні сили РФ". 

"Цікаво, що автор листа в адміністративному захваті припустився так званих взаємовиключних параграфів. На початку ідеться про неприпустимість політичної агітації серед студентів, а далі – вимога від університетів вдаватися до пропаганди "спеціальної воєнної операції" на своїх офіційних сайтах та у соцмережах", – додали в "Реальній газеті".

Як повідомляв ІМІ, у Києві презентували документальний фільм про викрадених Росією дітей.

Liked the article?
Help us be even more cool!