ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці взяли під варту кореспондента антиукраїнського видання. Підозрюють у держзраді

13.07.2022, 10:34
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Вінницький міський суд Вінницької області взяв під варту позаштатного кореспондента антиукраїнського інтернет-видання “ПолитНавигатор”, який підозрюється в державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляється на сайті суду.

Згідно з матеріалами сторони обвинувачення, підозрюваний із 2014 року підтримує неофіційні робочі стосунки з керівником та власником “ПолитНавигатора”. Видання систематично публікує на сайті матеріали антиукраїнського характеру, які містять заклики до вчинення дій для зміни меж території або державного кордону України.

У невстановлений час керівник “ПолитНавигатора” найняв підозрюваного як позаштатного кореспондента та автора видання без дотримання порядку працевлаштування громадян. 

Після початку повномасштабного вторгнення збройних сил російської федерації на територію України, з 24 лютого до 10 березня, підозрюваний отримав від керівника видання завдання готувати заздалегідь неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної ситуації. Після чого матеріали підозрюваного під іншим псевдонімом були опубліковані на сайті для загального доступу.

За результатами повного та всебічного судового розгляду суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Наразі тривають слідчі дії.

Чоловік підозрюється в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 110 (публічні заклики до зміни меж території України) та частиною 1 статті 111 (державна зрада) Кримінального Кодексу України. За скоєння вказаних злочинів передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такого.

Як повідомив Офіс генерального прокурора, протиправна діяльність власника ЗМІ розслідується в окремому кримінальному провадженні. 

За даними ОГП, підозрюваний кореспондент отримав завдання готувати неправдиві матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичних настроїв та шкоди територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України. Після 24 лютого 2022 року акцент публікацій змістився на викривлення реальних обставин воєнної агресії рф проти України та виправдовування злочинів російських військовослужбовців. Встановлено понад десяток таких публікацій.

Як повідомляє Управління СБУ у Вінницькій області, псевдожурналістом виявився 50-річний уродженець Житомира, так званий “експерт із політичних питань”, який поширював кремлівську пропаганду та займався дискредитацією України на міжнародній арені. “Інструкції “експерт” отримував від російського куратора з тимчасово окупованого Криму, а “гонорари” – через заборонені в Україні електронні платіжні системи”, – повідомила СБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!