ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Венесуелі незалежні медіа згенерували ШІ-ведучих, щоб захистити журналістів від репресій

03.09.2024, 15:25

У Венесуелі за допомогою штучного інтелекту згенерували ведучих – El Pana (“друг”) і La Chama (“дівчина”) – для поширення новин від 10 незалежних місцевих медіа та з метою захисту журналістів від репресій уряду на тлі скандальних президентських виборів, повідомляє Reuters.

Моделі мають реалістичний вигляд, звучать і рухаються природно. Їх створили в межах ініціативи “Операція ретвіт” від колумбійської організації Connectas. 

“Ми вирішили використати штучний інтелект як “обличчя” інформації, яку публікуємо, бо наші колеги, які досі виконують свої обовʼязки, стикаються з підвищеним ризиком”, – заявив голова організації Карлос Гуертас.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений CONNECTAS (@connectasorg)

За даними “Репортерів без кордонів”, із середини червня у Венесуелі заарештували щонайменше 10 журналістів; ще восьмеро – за ґратами за різними звинуваченнями, включно з тероризмом.

“У цьому разі використання штучного інтелекту є майже поєднанням технологій і журналістики”, – каже Гуертас, пояснюючи, що метою проєкту є “підваження переслідування й дедалі потужніших репресій” з боку уряду, адже цифрових ведучих не можна заарештувати.

Міністерство комунікацій Венесуели не відповіло на звернення по коментар щодо ШІ-ініціативи з журналістики. Жоден посадовець не відреагував на неодноразові прохання Reuters прокоментувати нещодавні арешти журналістів.

Хвиля протестів у країні вже призвела до щонайменше 27 загиблих і 2400 арештів, а також затримань опозиціонерів і протестувальників.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро і його адміністрація називають протестувальників фашистами й заявляли, що ті “розбурхують ненависть” за вказівками країн на кшталт США, що у Вашингтоні заперечують.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2024 року президент Венесуели Ніколас Мадуро заблокував у країні соцмережу Х на 10 днів на тлі заворушень після президентських виборів.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!