ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У в’язницях РФ незаконно утримують дев'ять громадянських журналістів з Криму – МЗС

07.06.2021, 10:05
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Наразі дев'ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських в’язницях, ще один перебуває під домашнім арештом. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України у фейсбуці, передає ZMINA.

"За свою громадянську позицію та журналістську діяльність активісти зазнають переслідувань та потрапляють за ґрати, обвинувачення висуваються за "терористичними" статтями, що загрожує ув’язненням на терміни 20 і більше років. Наразі дев'ять громадянських журналістів незаконно утримуються в російських тюрмах, один перебуває під домашнім арештом. Це – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов. 10 березня в тимчасово окупованому Сімферополі російська ФСБ затримала журналіста "Крим Реалії" Владислава Єсипенка", – йдеться в повідомленні.

У МЗС нагадали, що з перших днів окупації Росія розпочала тиск та репресії проти вільної професійної журналістики у Криму.

"На сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище", – йдеться в заяві.

У МЗС зазначили, що в цих умовах виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією взяли на себе виконання функцій ЗМІ, заповнюючи вакуум незалежного та неупередженого висвітлення ситуації на окупованому півострові.

Також у МЗС нагадали, що всі 12 незалежних кримськотатарських ЗМІ були змушені покинути півострів через переслідування, водночас лише 232 з 3000 медіа змогли пройти російську "перереєстрацію" після окупації.

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Liked the article?
Help us be even more cool!