ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Twitter вільно діють сотні російських та китайських тролів після реформи Маска – ВВС

14.04.2023, 16:46
Фото – cnn.com
Фото – cnn.com

У соцмережі Twitter вільно діють сотні акаунтів російської та китайської пропаганди після реформи мережі з боку власника компанії Ілона Маска. Про це йдеться в розслідуванні ВВС.

Розслідування мовника встановило, що робота команди Twitter у боротьбі з інформаційними операціями виявилася паралізованою. Ця команда виявляла інформаційні кампанії та маніпуляції фабрик тролів у Росії, Китаї, Ірані та інших країнах. Після купівлі Twitter Ілон Маск звільнив більшість співробітників соцмережі, що зробило платформу вразливою. Зараз у Twitter працює близько 1,5 тис. осіб; на момент купівлі Маском корпорація налічувала близько 8 тис. співробітників.

За словами колишніх співробітників Twitter, у команді соцмережі просто не вистачає фахівців, щоб швидко виявляти та видаляти акаунти, які поширюють державну пропаганду. 

“Людський прошарок був повністю знищений. Все, що залишилось у Twitter, – це автоматизовані системи”, – розповів ВВС колишній старший співробітник компанії, який попросив про анонімність.

Журналісти з'ясували, що прямо зараз у твіттері діє нова мережа російськомовних тролів. Вони підтримують російську агресію в Україні, висміюють Київ та Захід і критикують незалежні ЗМІ, зокрема російську службу ВВС. 

Багато акаунтів цієї мережі були заблоковані, але десятки активні досі. Ця мережа пов'язана з “фабрикою тролів” засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина, розповів дослідник з Університету Клемсона в Південній Кароліні Даррен Лінвілл.

Він та його колеги з університету виявили ще дві російськомовні мережі тролів: одну проукраїнську та іншу, яка виступає на підтримку російської опозиції, зокрема Олексія Навального. 

Також дослідники спостерігають за китайськими провладними тролями, які пишуть китайською та англійською мовами на важливі для влади КНР теми.

Дослідник Даррен Лінвілл вважає, що без команди, яка розслідує інформаційні операції, Twitter “поступово стане дедалі менш і менш безпечною” соцмережею. 

У нещодавньому інтерв'ю ВВС Ілон Маск заявив, що зараз у твіттері менше дезінформації. Але він нічого не сказав про тролів і звільнення фахівців, які боролися з ними, зазначає мовник.

ВВС звернулася щодо цього питання до пресслужби Twitter, але у відповідь отримала лише емодзі у вигляді купи лайна. Це введена Маском автоматична відповідь на листи до пресслужби.

Як повідомляв ІМІ, в інтерв'ю ВВС генеральний директор Twitter Ілон Маск зізнався, що управління компанією є “ще тою морокою” та “американськими гірками” й що продасть компанію, якщо натрапить на гідного покупця. Також він додав, що своїми твітами “неодноразово стріляв собі в ногу”. 

Також Ілон Маск заявив, що після того, як придбав Twitter, дезінформації там стало менше, а його зусилля з видалення ботів – автоматизованих акаунтів – зменшать кількість фейків. Він неодноразово висловлював сумніви в тому, що журналісти є справедливими суддями щодо того, що є правдою, і казав, що більше довіряє “звичайним людям”.

Liked the article?
Help us be even more cool!