ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Туреччині планують ухвалити закон, що криміналізує фейки та дезінформацію в інтернеті

13.12.2021, 10:55
Фото – comments.ua
Фото – comments.ua

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав соціальні мережі однією з головних загроз демократії. Уряд країни планує ухвалити закон, який криміналізує поширення фейкових новин та дезінформації в інтернеті, повідомляє DW з посиланням на AP.

"Соціальні мережі, які на момент своєї появи називалися символом свободи, перетворилися на одне з основних джерел загрози сьогоднішній демократії", – заявив Ердоган 11 грудня під час конференції з комунікацій у Стамбулі.

Тому, за його словами, влада Туреччини намагається захистити людей, особливо вразливі верстви суспільства, від "брехні та дезінформації". Він запевнив також, що влада країни це робить, "не порушуючи права громадян на отримання точної та неупередженої інформації".

Зазначається, що уряд Ердогана планує ухвалити закон, який криміналізує поширення фейкових новин та дезінформації в інтернеті. Також документ передбачає створення органу, який регулюватиме діяльність соціальних мереж.

Запропоновані зміни можуть посилити обмеження свободи слова, зазначають правозахисники. Звіт Freedom House про свободу в мережі, опублікований у вересні, схарактеризував Туреччину як "невільну" з цього погляду країну. Зокрема, через видалення контенту з критикою уряду та судове переслідування людей, які публікують "небажані" коментарі в соціальних мережах.

Як повідомляв ІМІ, 29 липня 2020 року парламент Туреччини ухвалив закон, який зобов'язав іноземні сайти соцмереж призначати турецьких представників для розв'язання проблем влади щодо контенту та встановлює терміни видалення матеріалів.

За невиконання вимог компанії можуть зіткнутися зі штрафами, блокуванням реклами або зменшенням спроможності відвідуваності сайту до 90%, що фактично блокує доступ.

Туреччина оштрафувала в розмірі 10 млн лір (близько $1,18 млн) низку соцмереж, зокрема Facebook, Twitter та YouTube, за невиконання вимог свого нового закону про функціонування соцмереж.

Liked the article?
Help us be even more cool!