ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Словаччині вшанували пам'ять убитого журналіста Яна Куцяка

Тисячі людей зібралися на площі Свободи в Братиславі ввечері 21 лютого на пам'ятну акцію, присвячену шостій річниці вбивства журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. 

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на видання Teraz.

Подібні акції відбулися також у трьох десятках міст Словаччини та за кордоном.

У столиці пам'ятний мітинг розпочався хвилиною мовчання, після чого до присутніх звернулися батьки Яна Куцяка та мати Мартіни Кушнірової. 

На сцену також вийшли представники засобів масової інформації, міжнародних організацій, що опікуються журналістами, неурядових організацій та митці.

Натовп також вигукував "Досить Фіцо!", "Фіцо, виходь!", "Боягуз!", "Боягузи!" та "Ганьба!". Люди заявили політикам керівної коаліції на чолі з прем’єром Робертом Фіцо, що вони не схилятимуть перед ними голови.

Вшанували пам'ять Куцака й за кордоном. На мітингу в Празі виступив словацький публіцист Федір Гал.

"Наші вороги розуміють лише силу. Їхня зброя – сила та гроші. Наша зброя – правда, любов і витривалість. Терпіть, бо правда, любов, зло й ненависть вічні. Цій боротьбі немає кінця", – сказав Гал.

Слова Павли Холцової, чеської журналістки-розслідувачки та колишньої колеги Куцяка, також почула та прочитала її мати.

"Ще минулого року ми могли втішати себе тим, що Яно та Мартіна поклали життя за кращу Словаччину, щоб суспільство відновилося та почало претендувати на справедливішу та справедливішу державу. Сьогодні ми вже знаємо, що програли цю битву, ми будемо продовжувати битися. Якби ми відмовилися від цієї боротьби, ми б також відмовилися від спадщини Яна та Мартіни", – написала Холцова.

За кордоном, крім Праги, люди збиралися в Брно, Зліні, Люксембурзі, Брюсселі, Парижі, Осло, Гаазі, Копенгагені та Ванкувері.

Як повідомляв ІМІ, 26 лютого 2018 року в Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Куцяка та його дівчину. Їх знайшли застреленими в помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Куцяк розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану “Ндрангета”.

Вбивство Куцяка призвело до масових протестів у Словаччині, відставки прем’єр-міністра Роберта Фіцо та двох міністрів внутрішніх справ.

Поліція затримала чотирьох підозрюваних у вбивстві. Всім їм висунули обвинувачення.

1 жовтня представник прокуратури Словаччини повідомив, що замовник убивства Яна Куцяка заплатив за нього щонайменше 70 тисяч євро.

Прокуратура Словаччини назвала можливим замовником убивства Яна Куцяка 44-річну жительку міста Комарно (Південна Словаччина) Альону Жужову. За даними поліції, підозрювана тісно пов’язана з відомим словацьким мультимільйонером Маріаном Кочнером. Саме його контакти з італійською мафією “Ндрангета” розслідував Куцяк перед смертю.

Liked the article?
Help us be even more cool!