ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Сеймі Литви обговорюють можливе перейменування Росії на Московію

19.05.2023, 16:12
Фото – Олександр Неменов, AFP / Радіо Свобода
Фото – Олександр Неменов, AFP / Радіо Свобода

У Литві можуть на законодавчому рівні перейменувати Росію на Московію.

Про це сказав голова Комітету майбутнього в Сеймі Литви Раймундас Лопата в коментарі медіа Verslo Zinios, передає "Фокус".

За його словами, політики шукатимуть компромісне рішення на основі висновків історика Альфреда Бумблаускаса, які він надасть сейму у своїй доповіді 7 червня.

На думку депутата сейму, президент Росії Володимир Путін виправдовує розпочату ним в Україні війну спотвореною та брехливою історією своєї держави. Тому Литві варто порушити питання, чи не сприймається історична роль Росії спотворено, як і сама її назва.

"Ми називаємо Росію Росією, тому що так Росія насамперед називає себе. З історичного погляду Великого князівства Литовського ми шукатимемо прийнятнішу й точнішу оцінку", – сказав політик.

Лопата підкреслив, що уряд ще працюватиме над питанням, як правильніше буде назвати країну, яку традиційно називаємо Росією: або Росія, або Московія, або якось ще.

Нагадаємо, 16 травня 2023 року експертна мовна комісія Латвії рекомендувала вживати в латиській мові на позначення російського Калінінграда його історичну балтійську або германську назву – Караляучі або Кенігсберг.

12 травня 2023 року депутати литовського сейму запропонували називати Калінінград у литовській мові Караляучюсом.

Раніше в Польщі комісія зі стандартизації географічних назв рекомендувала називати російський Калінінград польською назвою Крулевець.

Liked the article?
Help us be even more cool!