ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У росії журналіста засудили до 22 років колонії в справі про держзраду

05.09.2022, 18:03
Фото – Courtesy Image
Фото – Courtesy Image

У росії журналіста Івана Сафронова визнали винним у держзраді й засудили до 22 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Вирок оголосили 5 вересня в Московському міському суді, повідомляє Радіо Свобода.

Сафронову також призначили штраф у 500 тисяч рублів і два роки обмеження волі після звільнення.

Протягом 10 днів може бути подана апеляція. Адвокати вже повідомили, що подадуть її.

Суд оголосив лише вступну і резолютивну частини вироку, не зачитуючи обґрунтування. На оголошення вироку прийшли десятки людей: колеги, рідні та близькі журналіста. Після оголошення вироку вони почали скандувати “Свободу!”.

Сторона обвинувачення вимагала для Сафронова 24 роки колонії. Максимальне покарання за статтею про державну зраду в росії – 20 років позбавлення волі. Сафронова визнали винним у двох епізодах цього злочину, що дозволило через часткове складання термінів збільшити строк. Перед дебатами прокуратура в обмін на визнання Сафроновим провини пропонувала знизити термін удвічі – до 12 років позбавлення волі. Підсудний відмовився, написав адвокат Євген Смирнов.

Сафронова визнали винним у переданні відомостей, які стосуються держтаємниці, співробітникам розвідки країн НАТО. Провину колишній кореспондент видань “Коммерсант” і “Ведомости”, який перед арештом працював радником голови Роскосмосу, не визнає. Він був затриманий у липні 2020 року і понад два роки перебуває в СІЗО “Лефортово”.

Фактично Московський міськсуд почав розглядати справу Сафронова в закритому режимі у квітні цього року. Під час судових засідань допитали кількох свідків обвинувачення і захисту. На думку адвокатів, нічого, що підтверджувало б провину їхнього підзахисного, ті не надали.

Минулого тижня видання “Проект” оприлюднило обвинувальний висновок щодо справи Сафронова. З нього випливає, що секретні відомості він нібито передавав чеському журналісту Мартіну Ларішу та німецькому політологу Дмитру Вороніну, яких ФСБ росії вважає співробітниками іноземних розвідок. Вони це заперечують. Як пише “Проект”, навіть якщо Ларіш та Воронін справді працювали на іноземні спецслужби, доказів того, що журналіст Сафронов про це знав, в обвинувальному висновку немає. Слідчі не знайшли жодного посадовця, який би передавав Сафронову секретні дані.

Усю інформацію, яку в обвинувальному висновку названо секретною, журналістам вдалося знайти у відкритих джерелах. Сам Сафронов також наполягає на цьому.

Іван Сафронов був автором низки резонансних публікацій у ЗМІ про російську армію, космічну і військову промисловість.

Liked the article?
Help us be even more cool!