ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд зобов’язав Bellingcat виплатити понад $4 тис. бойовику Безлеру

20.05.2021, 11:24
Фото – censor.net
Фото – censor.net

Жовтневий районний суд Санкт-Петербурга (Росія) зобов’язав групу розслідувачів Bellingcat виплатити колишньому командиру підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі Ігореві Безлеру 340 тисяч рублів (4,6 тисячі доларів) як компенсацію моральної шкоди за статті про збиття малайзійського “боїнга” в Донецькій області 2014 року. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на об’єднану пресслужбу міських судів Петербурга.

Bellingcat також зобов’язали оприлюднити спростування відомостей про причетність Безлера до збиття рейсу MH17 на Донбасі.

Безлер наполягав на виплаті компенсації в пів мільйона рублів, але суд суму знизив.

Позов проти розслідувального проєкту один з колишніх лідерів бойовиків подав у вересні 2020 року.

Він вимагав від Bellingcat спростування публікацій, які спираються на перехоплені СБУ переговори в справі про збиття літака над Донбасом.

У цих статтях Безлера називають тільки “важливим свідком” катастрофи, але зазначають, що саме його підлеглі могли повідомити про пасажирський лайнер MH17 російським військовим, сприйнявши його за український військовий борт.

Позивач наполягав, що в Bellingcat “помилково інтерпретували” його телефонні дзвінки й “прямо ідентифікували” як особу, причетну до авіакатастрофи. Тому кожна згадка Безлера журналістами “апріорі є такою, що ганьбить його”, йшлося в позові (всього, підрахували юристи, ім’я Безлера зустрічається в текстах 140 разів).

Безлер, який, за даними українських спецслужб, був співробітником російської військової розвідки, вимагає від журналістів видалити всі ці згадки про нього і виплатити йому пів мільйона рублів компенсації.

Після збиття літака рейсу MH17 над Донбасом влітку 2014 року СБУ опублікувала серед інших дві перехоплених телефонні розмови, учасником яких був Безлер.

У грудні 2017 року Безлер з дозволу російських спецслужб уже давав свідчення Спільній слідчій групі, яка вважає, що саме через контрольовані ним території російський “Бук”, з якого збили літак, переганяли маршрутом Донецьк – Єнакієве – Торез – Сніжне (звідки і був зроблений фатальний постріл по “боїнгу”). У цих свідченнях, як повідомляв з посиланням на свої джерела телеканал “Настоящее время”, Безлер заперечував причетність до катастрофи.

Колишній чільний командир бойовиків російських гібридних сил на Донбасі Ігор Безлер був відомий на прізвисько Бєс. Цей громадянин Росії, який тривалий час легально жив у Горлівці (за деякими повідомленнями, він міг мати й українське громадянство), за даними українських спецслужб, був співробітником російської військової розвідки, відомої як ГРУ.

У лютому 2014 року він брав участь в акціях проросійських сил під час окупації Росією українського Криму, а з квітня до кінця жовтня 2014 року командував одним із загонів бойовиків, який контролював Горлівку і ще кілька міст Донбасу. Нинішнє місце його перебування невідоме.

Liked the article?
Help us be even more cool!