ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд оштрафував журналіста за "фейки про COVID-19"

11.11.2020, 14:01
Фото – Idel.Реалії
Фото – Idel.Реалії

Суд у Нижньогородській області Росії засудив журналіста Олександра Пічугіна до штрафу в 300 тисяч рублів (понад 100 тис. грн) за звинуваченням у поширенні фейків про коронавірус. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Центр захисту прав ЗМІ.

11 листопада Богородський міський суд визнав Пічугіна винним у скоєнні злочину за статтею “Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про обставини, що становлять загрозу життю і безпеці громадян”. Захист оскаржуватиме вирок, повідомив адвокат Тумас Місакян.

Державне звинувачення просило для Пічугіна покарання у вигляді двох з половиною років обмеження волі.

Кримінальну справу за поширення неправдивих відомостей про коронавірус щодо редактора інтернет-проєкту “Репортер-ПН”, автора телеграм-каналу “Сорокин хвост” Олександра Пічугіна заведено 17 квітня. Поліція провела в нього вдома обшук, вилучила телефон і ноутбук.

Приводом став запис у телеграм-каналі, де Пічугін в алегоричній формі критикував РПЦ за проведення богослужінь під час епідемії. Текст починався словами: “Увага! Сьогодні по всій країні проходить спланована акція з інфікування населення смертельно небезпечною хворобою”. Цей допис, як зазначає російська служба Радіо Свобода, ймовірно, став реакцією Пічугіна на пряму трансляцію богослужіння в Дівєєвському монастирі у Вербну неділю, де, незважаючи на загрозу поширення коронавірусу, зібралися десятки вірян.

За словами журналіста, своїм повідомленням він спробував виконати прохання губернатора Нижньогородської області – знайти якісь особливі слова, щоб переконати людей залишатися вдома. “Але не всі зрозуміли сарказм”, – заявив Пічугін кореспонденту сайту “Idel.Реалії”.

У березні 2020 Держдума Росії запровадила кримінальне покарання за поширення неправдивої інформації про небезпечні для життя і здоров’я обставини. За це можна отримати штраф до 2 мільйонів рублів або позбавлення волі до п’яти років. Адміністративне покарання за аналогічне правопорушення передбачає штрафи до 5 мільйонів рублів, а в разі повторного – до 10 мільйонів.

Станом на 11 листопада в Росії виявили 1 836 960 випадків зараження COVID-19. За кількістю інфікованих Росія посідає п’яте місце у світі. Одужали загалом понад 1,3 мільйона пацієнтів, померли 31 593 людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!