ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії "іноземним агентам" заборонять брати участь у виборах

 
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Держдума Росії ухвалила в другому та третьому читаннях законопроєкт про заборону “іноземним агентам” брати участь у виборах. Законопроєкт був ухвалений одноголосно всіма фракціями російського парламенту, повідомляє “Настоящее время”.

Згідно з документом, визнаних “іноземними агентами” громадян Росії позбавлять права бути обраними до федеральних та регіональних органів влади, а також до органів місцевого самоврядування.

Громадян, визнаних афілійованими з “іноземними агентами”, зобов'яжуть вказувати інформацію про це у всіх агітаційних передвиборних матеріалах.

Крім того, “іноземним агентам” заборонять обіймати посади в державних та муніципальних органах та бути членами дільничних виборчих комісій.

Також закон передбачає дострокове припинення повноважень “іноагентів” в органах влади. Це станеться через 180 днів після того, як закон набуде чинності, за умови, що на той час статус власника не буде анульований у реєстрі.

Як пише видання, таке рішення ухвалили на тлі кампанії опозиційних політиків та журналістів, оголошених “іноземними агентами”, щодо висунення своїх кандидатур на вибори до Московської міської думи у вересні 2024 року.

Про своє бажання взяти участь у виборах до Мосміськдуми раніше заявила телеведуча Тетяна Лазарева, журналіст США Сергій Маркелов, опозиційна політикиня Ельвіра Віхарева, економіст Владислав Іноземцев, засновник новосибірського “Новоколеджу” Сергій Чернишов та інші. Вони повідомили, що спробують висунути свої кандидатури у всіх 45 виборчих округах Москви.

У Росії “іноземним агентам” заборонено вести діяльність, що сприяє або перешкоджає висуванню кандидатів, списків кандидатів, а також обранню зареєстрованих кандидатів, висуванню ініціативи проведення референдуму та проведенню референдуму, досягненню певного результату на виборах та в інших формах брати участь у виборчих кампаніях. Вони не можуть бути також довіреними особами кандидатів або уповноваженими представниками кандидатів, але вони мали можливість обиратися до органів влади.

Як повідомляв ІМІ, 2 грудня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про фізосіб – “іноземних агентів”. Закон дозволяє надавати статус “іноземних агентів” фізичним особам, які беруть участь у створенні “ЗМІ-іноагентів” або поширюють їхні повідомлення і водночас отримують кошти з-за кордону. Дія закону поширюється на росіян та іноземців.

У 2022 році Європейський суд з прав людини визнав порушення прав і свобод Росією через закон про “іноземних агентів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!