ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному кандидат використав фото з журналістами для політичної реклами

17.11.2020, 16:00
Фото – фейсбук-сторінка Володимира Захарова
Фото – фейсбук-сторінка Володимира Захарова

Кандидат на посаду міського голову Рівного Віктор Шакирзян використав без дозволу фото з журналістами для привітання з Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку.

Вітання з елементом політичної агітації на зображенні – лого рівненської місцевої партії “Рівне разом” – з'явилося 16 листопада на фейсбук-сторінці кандидата, повідомляє “Четверта влада”.

Видання звернулося до журналістів, фото яких використали для агітації, щоб з'ясувати, чи давали вони на це згоду і як до цього ставляться, адже може здатися, що вони підтримують політичну силу, якщо її лого використане на їхньому фото.

Колаж “Четвертої влади” з використанням скріншоту зі сторінки Віктора Шакирзяна у фейсбуці

Журналіст UA:Рівне Іван Марчук (на фото другий ліворуч) розповів, що згоди на використання свого фото не давав.

Не просили дати своє фото для агітації і в журналіста рівненського Суспільного Володимира Струса (на фото крайній праворуч).

А журналістка телеканалу ITV Олеся Джум (теж є на фото з агітацією) відмовилася спілкуватися з “Четвертою владою” на цю тему.

Як розповів Іван Марчук, 16 листопада він з колегами поїхав висвітлювати протест підприємців проти “карантину вихідного дня”. Каже, що фото зробили того ж дня в залі очікування перед кабінетом міського голови, поки журналісти й оператори чекали на коментар.

“Я стояв біля входу в залу, – пригадав Іван Марчук. – І тут у когось виникла ідея зробити загальне фото, бо ж сьогодні професійне свято. Мене покликали – я став поруч і сфотографувався, тож не буду гидувати. Це було дуже швидко. Тобто проти фото я не мав нічого, тим більше що зразу сказали, що скинуть його колегам і вони нас у фейсбуці позначать. Так зразу і було, наприклад оператор Володя Захаров виставив фото і позначив. Я собі й спокійний”.

Згодом користувачі фейсбуку почали тегати Івана і звернули увагу, що він є на фото з привітанням кандидата в міські голови Рівного Віктора Шакирзяна.

“І питають, як так, як я до цього ставлюсь. Не схвалюю, бо завжди намагався уникати будь-якої політичної прив'язки, і для журналіста це правильно. Саме на таке використання фотографії дозволу я не давав, а ніхто і не питав. Воювати за це не збираюсь, бо на фото не тільки я, і, може, в колег інша думка. Скажу так: слава Богу, що я в масці, трошки це якось, якщо хочете, згладжує ситуацію. Цей момент якось переживу, але буде наука мені на все життя”, – розповів Іван Марчук.

Медіаюристка ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко зазначила, що оприлюднене привітання порушує приписи Закону України “Про рекламу”. Адже листівка містить логотип партії “Рівне разом”, що одразу робить її політичною рекламою. 

“Разом з тим пункт 8 частини 1 статті 8 Закону України “Про рекламу” забороняє в рекламі вміщувати зображення фізичної особи або використовувати її ім’я без письмової згоди цієї особи. За відсутності письмової згоди журналістів на використання їхніх зображень зазначені дії партії та її кандидата є незаконними”, – пояснила юристка.

У Рівному виборчий процес наразі триває: другий тур виборів мера відбудеться 22 листопада, і особа, яка поширила зазначену листівку, балотується на посаду міського голови від партії “Рівне разом”. За таких умов оприлюднення зазначеного привітання може розцінюватись як передвиборна агітація, поширена із порушенням вимог закону.

“До того ж зазначене зображення може розцінюватись як таке, що свідчить про підтримку з боку зображених на фото журналістів саме цього кандидата від політичної партії “Рівне разом”, що може не відповідати їхнім політичним поглядам та порушувати принцип нейтрального ставлення до кандидатів з боку ЗМІ. Шкода, але таке привітання може зіпсувати свято”, – підсумувала медіаюристка.

Видання намагалося отримати пояснення від штабу партії “Рівне разом”, проте їхні повідомлення лишилися без відповіді.

Водночас журналіст Іван Марчук дозвонився в штаб кандидата. “Розмовляв з Ольгою Ферар. Вона запевнила, що жодним чином не мали на меті комусь спричинити якісь незручності й використали для вітання те найсвіжіше фото, яке було. За те, що так вийшло, вибачилась. Для мене цього достатньо”, – зазначив Іван Марчук.

Liked the article?
Help us be even more cool!