ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У РФ зі шкільних підручників з історії прибрали згадки про Київ у розділах про Київську Русь

20.04.2023, 10:53
Фото - depositphotos.com
Фото - depositphotos.com

У Росії у новій редакції підручника “Навколишній світ” для 4 класу видавництва “Просвіта” прибрали кілька згадок Києва у параграфах історії Київської Русі.

Про це повідомляє “Медіазона”, яка ознайомилася з кількома сторінками відредагованого підручника та порівняла їх версією 2021 року.

Наприклад, якщо в старій версії “Навколишнього світу” йшлося, що літопис “Повість минулих літ” написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор. То у новій версії Нестор став просто ченцем без уточнення місця роботи.

Також у попередній версії говорилося, що князь Володимир хрестив увесь народ у Києві, а в новій — “у столиці”. Також було “Після смерті Олега у Києві став правити князь Ігор”, а стало “Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор”.

Крім того, у підручнику з історії Росії за 6 клас змінилася дата, яка вважається моментом заснування Київської Русі як держави. 

У редакції 2016 року йдеться: “882 рік, коли Олег об'єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави”. У редакції 2023 написано інакше: “Поступово найбільшого значення набула династія князів, які вели свій рід від Рюрика. З його покликанням 862 року у Новгород пов'язують утворення держави Русь”.

Нова редакція підручника “Навколишній світ” ще не надійшла у продаж, її лише відправили в друк. Окрім нової редакції підручника, також до друку готують методичні матеріали, в яких “уточнюють роль Києва в історії Росії”.

Джерело “Медіазони” у видавництві “Просвіта” вважає, що матеріали надійдуть до шкіл до кінця весни.

Видання нагадує, що у квітні 2022 року повідомляло, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну видавництво “Просвіти” отримало розпорядження звести до мінімуму згадки про Україну та Київ у російських шкільних підручниках.

Liked the article?
Help us be even more cool!