ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді Європи закликали Грузію відхилити законопроєкти про іноагентів

28.02.2023, 14:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович висловила занепокоєння, що ухвалення в Грузії законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” може мати серйозний стримувальний вплив на роботу організацій громадянського суспільства в країні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на лист Міятович на адресу голови парламенту Грузії.

“Така законодавча ініціатива викликає низку занепокоєнь з погляду прав людини у світлі стандартів Ради Європи щодо свободи об'єднань та свободи вираження поглядів. Хоча прозорість може бути законним інтересом, вона не має досягатися на шкоду ефективному здійсненню прав і свобод некомерційними організаціями та засобами масової інформації, а також веденню їхньої законної діяльності”, – йдеться в листі Міятович.

Вона закликала парламент Грузії відхилити цей або будь-який інший подібний законопроєкт і взяти на себе зобов'язання сприяти різноманітній та активній участі громадян у державних справах, а також створенню сприятливого середовища для функціонування організацій громадянського суспільства та правозахисників у Грузії.

Нагадаємо, законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” ініціював у парламенті рух “Сила народу”, який входить до парламентської більшості разом з керівною партією. Про підтримку документа раніше заявила і керівна партія “Грузинська мрія”. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти.

Пізніше цей рух вніс до парламенту ще один законопроєкт – “Про реєстрацію іноземних агентів”.

Сотні неурядових організацій та ЗМІ Грузії підписали спільну заяву, в якій наголошують, що законопроєкт про іноагентів є відповіддю влади на оприлюднення інформації про факти корупції, беззаконня та вибіркового правосуддя, і проводять пряму аналогію з росією.

Євросоюз заявив, що ухвалення подібних законів несумісне з виконанням рекомендацій для набуття Грузією статусу кандидата до Євросоюзу, з нормами та цінностями ЄС. Серйозне занепокоєння також висловили США та ООН.

У керівній партії на це заявили, що міжнародні організації введені в оману “пропагандистською дезінформацією” і проєкти законів про іноагентів ніяк не загрожують правам людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!