ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Празі суд оголосив вирок чоловікові, який лякав фейками про "ядерний удар" Чехії по РФ

27.04.2023, 18:00
Фото – ČTK / Šulová Kateřina
Фото – ČTK / Šulová Kateřina

Організатора антиурядових демонстрацій у Празі Ладислава Врабеля засудили до чотирьох місяців умовно з відстроченням на півтора року за фейки про можливий "ядерний удар" Чехії по Росії, повідомляє РБК-Україна з посиланням České noviny.

"Заяви чоловіка про плани Чехії застосувати ядерну зброю проти Росії та подальший напад Росії на Чехію були здатні викликати страх і тривогу в частини суспільства. Чоловік не чекав закінчення обґрунтування вироку суддею і залишив зал суду разом зі своїми прихильниками", – йдеться в матеріалі.

За словами прокурора Катарини Кандової, у листопаді минулого року у відеоролику, який переглянули тисячі людей на YouTube та Facebook, Врабель заявив, що уряд Чехії хоче атакувати Російську Федерацію із застосуванням ядерних боєголовок. За словами Врабеля, російська сторона відповість та скерує до Чехії ядерну зброю.

"Підсудний постав перед судом не тому, що хотів спровокувати дискусію, або тому, що поширював страх перед війною, яка вже була викликана Росією. Категорично заявлена помилкова інформація про те, що Чехія хоче напасти на державу, могла викликати тривогу в людей, які стежать за нею в соціальних мережах", – заявив прокурор.

Врабель організовував антиурядові протести й раніше: на мітингу 28 жовтня, за підрахунками поліції, зібралося кілька десятків тисяч людей. Суд засудив організатора антиурядових демонстрацій на чотири місяці умовно з відстроченням на півтора року.

Як повідомляв ІМІ, суд оштрафував медсестру з Буковини, яка поширила в ТікТок відео руху військової техніки. Обвинувачена, перебуваючи 6 січня 2023 року на відрізку автодороги Н-03 сполученням Житомир – Чернівці, в селі Бояни Чернівецької області, спостерігала рух військової техніки, а саме броньованих автофургонів “KIRPI”. Жінка зафіксувала рух на відеокамеру свого мобільного телефона та опублікувала запис у мережі ТікТок. 177 тисяч користувачів переглянули відео, 5001 користувач уподобав, під публікацією є 65 коментарів, а також здійснено 100 збережень відеозапису.

Liked the article?
Help us be even more cool!