ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві журналістку не пустили на засідання в ОДА

31.01.2020, 14:00
Фото – Погляд тв
Фото – Погляд тв

Журналістку телеканалу “Центральний” Юлію Хаврель 30 січня не пустили на засідання дорадчої групи щодо ситуації із завершенням будівництва мосту через Сулу, яка проходила в Полтавській обласній держадміністрації.

Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у фейсбуці, а також розповіла подробиці представниці ІМІ в Полтавській області. 

За словами журналістки, такий захід анонсував на офіційній сторінці у фейсбуку голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. 

“...Коли ми потрапили на цей круглий стіл, прессекретарка губернатора на вухо почала шепотіти мені, що ЗМІ не запрошували. Я відповіла, що мене запросили люди й запитала, що ж тоді тут роблять журналісти ОКІА ("Новини Полтавщини"). На це пані відповіла, що це ж “НАШІ” журналісти. Тут хочеться зауважити, що журналісти, котрі працюють на базі Полтавської обласної ради, отримують зарплатню з податків громадян, а не від неї чи губернатора. Тож вони навряд чи ваші”, – написала Юлія Хаврель.

У коментарі представниці ІМІ журналістка розповіла, що після пропозиції прессекретарки голови Полтавської ОДА Катерини Маркечко вийти в коридор вона погодилася це зробити і вийшла. Там журналістка отримала пояснення, що, мовляв, захід не анонсували, а потім прессекретарка апелювала до того, що журналістка не була акредитована на нього. Звертатися до поліції щодо цього інциденту журналістка поки що не планує.

Зі свого боку прессекретарка голови Полтавської ОДА в коментарі представниці ІМІ зазначила, що питання було не тільки у відсутності акредитації, а й у поведінці знімальної групи телеканалу “Центральний”, зокрема Маркечко апелювала до того, що вони суттєво запізнилися. 

“По-перше, вони запізнилися, а по-друге, вони поводилися некоректно. Це була робоча зустріч, на якій не була передбачена присутність преси. Були "Новини Полтавщини", які особисто ми запросили. Якщо людина, знімальна група запізнюється й вривається в кабінет до голови, де вже йде зустріч, то це я вважаю некоректною поведінкою, – пояснила Катерина Маркечко. – Вони (журналістка та оператор. – Ред.) почали влаштовувати сцени. Сьогодні у нас також була зустріч, протокольна, з послом Грузії, на яку ми також не передбачали присутності ЗМІ. Але, наприклад, прийшли з телеканалу ІРТ, коректно себе поводили: вони зайшли і спокійно все відзняли”. 

“Якщо ви запізнилися, то єдиний шанс потрапити – це поводитися нормально і дослухатися до якихось порад тієї сторони, до якої ви прийшли в гості”, – сказала Маркечко.

На прохання представниці ІМІ в Полтавській області уточнити, чому були присутні представники іншого ЗМІ, прессекретарка відповіла, що в ОДА є департамент, який висвітлює роботу голови ОДА та його заступників, і представники департаменту, за її словами, відповідно, там перебували. Також вона додала, що обласне комунальне інформаційне агентство (ОКІА) "Новини Полтавщини" висвітлює роботу Полтавської обласної ради та голови Полтавської ОДА, тому вони були присутніми.

“Жодних журналістів сторонніх там не було”, – резюмувала ситуацію Катерина Маркечко. 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко вбачає в цьому випадку вибірковість ОДА в роботі з медіа. 

“Очевидним є виділення в ОДА привілейованих ЗМІ, хоча всі вони мають рівні права на отримання і збір інформації. Тобто мають допускатися або всі журналісти, або жодного. Для свого виправдання ОДА використовує посилання на акредитацію, але, ймовірно, вони й самі розуміють, що допуск на конкретний захід не породжує акредитаційних правовідносин і може бути хіба прохання про реєстрацію журналістів, присутніх на відкритому заході”, – сказав юрист.

Нагадаємо, згідно з частиною 1 ст. 26 Закону України "Про інформацію", відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень.

Liked the article?
Help us be even more cool!