ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві влада відмовилася надати журналістам інформацію про реконструкцію фонтану

16.10.2019, 11:46
Фото – cedem.org.ua
Фото – cedem.org.ua

Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому відмовилося надати журналістам інтернет-видання “Полтавщина” інформацію щодо реконструкції фонтану в місті, повідомляється на сайті видання.

Редакція надіслала запит, у якому просила надати копії актів виконаних робіт щодо реконструкції фонтану на майдані Незалежності в Полтаві. Проте управління відмовилося надати їх, посилаючись на те, що в договорі з підрядником є відповідний пункт про конфіденційність цієї інформації.

У відповіді начальника управління капітального будівництва Володимира Годня зазначено, що, згідно з договором управління з ТОВ “ВКФ “СЕН” від 22 лютого 2019 року, така інформація є “конфіденційною і третім сторонам не розголошується”. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи ситуацію, зазначив, що з боку структурного підрозділу Полтавського міськвиконкому вчинена неправомірна відмова в наданні публічної інформації за запитом.

Він нагадав, що, відповідно до частини п'ятої статті 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, зокрема до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб та найменувань юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. Під час дотримання вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Алі Сафаров пояснює, що жоден договір чи інший документ, зокрема укладений з приватними особами, не може містити вимоги приховувати публічну інформацію, а якщо містить такий пункт, то цей пункт не є дійсним.

“Таким чином, з боку структурного підрозділу Полтавського міськвиконкому здійснена неправомірна відмова в наданні публічної інформації за запитом. Така відмова тягне за собою відповідальність посадових осіб, передбачену статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також неправомірна відмова може бути оскаржена в суді в порядку адміністративного судочинства”, – сказав юрист.

Нагадаємо, в ІМІ працює правова гаряча лінія, на якій надають консультації досвідчені медіаюристи Роман Головенко й Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Як журналісту подати заяву про злочин, читайте пояснення юриста ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!