ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві медійники заявили, що поліція не пустила їх на місце влучання російської ракети

09.04.2024, 16:20
Надія Кучер

Журналісти видання "Полтавська хвиля" поскаржилися на перешкоджання з боку правоохоронців під час документування ракетного удару по житловому будинку на території Полтавської громади 8 квітня.

Про це редакція написала на сайті видання та повідомила полтавську представницю ІМІ. 

Двоє журналістів інтернет-видання "Полтавська хвиля" того дня прибули для документування злочинів росіян, але їх на місце обстрілу не пустила поліція.

У редакції зазначають, що керівник Головного управління нацполіції в Полтавській області Євген Рогачов пояснив це тим, що "поліціянти охороняють периметр – на території йдуть слідчі дії".

"Саме з цієї причини, стверджує пан Рогачов, журналістів не пропускають для документування наслідків прильоту. При цьому поліціянти пропускають на територію інших цивільних. Як-от, наприклад, помічників народних депутатів”, написала редакція. 

У коментарі полтавській представниці ІМІ шеф-редактор "Полтавської хвилі" Віталій Улибін сказав, що журналісти вкотре зіткнулися з проблемою дискомунікації влади та спецслужб після ракетного удару по Полтавській громаді.

"Акредитовані журналісти, які вже два роки систематично працюють у місцях бойових дій як на військових, так і на цивільних обʼєктах, прибули на місце події, але потрапити туди для документування та фіксації не змогли. Керівництво поліції, посилаючись на Кримінально-процесуальний кодекс просто заявило, що через слідчі дії та ймовірну небезпеку не допустили жодного журналіста. Мовляв, "там буде ризик для вашого життя", – прокоментував Віталій Улибін.

Він додав, що журналісти "Полтавської хвилі" пройшли спеціальну підготовку і мають право самі вирішувати, чи згодні вони працювати в місцях з підвищеним рівнем небезпеки. 

"Це наш фах, і ми прекрасно розуміємо, що ця робота повʼязана з небезпекою для життя і здоровʼя. На жаль, є розуміння, що на Полтавщині спецслужби, військові та влада, не маючи достатнього досвіду (що є добре, звісно), просто не знають, як діяти в такій ситуації. Немає чіткого алгоритму виконання 73-го наказу головнокомандувача", – сказав Віталій Улибін.

На його думку, цю ситуацію можна вирішити тільки шляхом конструктивного діалогу із залученням усіх сторін.

"Неприпустимо, коли на місце події безперешкодно потрапляли помічники нардепів, суспільна користь яких на місці події, а не в штабі ліквідації наслідків і допомоги потерпілим доволі сумнівна”, – вважає шеф-редактор "Полтавської хвилі".

Не пускали на місце обстрілу й знімальну групу телеканалу "Рада" – кореспондентку Анну Ружін з оператором.

"Не пускала поліція, навіть коли пожежу загасили й був розбір завалів. Я обійшла з іншого боку, бо там постраждала поруч квартира моїх рідних, і треба було знайти їх. Але теж підійти можна було максимум до сусіднього будинку", – розповіла Анна.

У коментарі полтавській представниці ІМІ Юрій Сулаєв, пресофіцер ГУ Нацполіції в Полтавській області, пояснив, що поліція не обмежує роботу журналістів: 

"Було сказано, що, коли відпрацює слідчо-оперативна група, після того журналістам дозволять зайти й зняти все, що потрібно. Журналісти могли працювати на місці події після завершення роботи слідчо-оперативної групи. На місці працювали слідчі СБУ, вони обмежили місце доступу. Був визначений периметр проведення огляду місця події і проводили слідчі дії із залученням СБУ, а поліція допомагала під процесуальним керівництвом прокуратури", – сказав Сулаєв.

За його словами, щоб не заважали працювати слідчим, на певну територію був обмежений доступ громадян згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України, а журналістам  дозволили знімати на безпечній відстані.  

Юрій Сулаєв сказав також про те, що не володіє інформацією щодо того, чи допускали на місце події помічників народних депутатів і кого саме. 

Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації, зазначає, що поліція, вочевидь, мала намір посилатися на Кримінальний процесуальний кодекс. 

"Але я не бачу в статті 237 права слідчого обмежувати доступ сторонніх осіб і тим більше журналістів на місце проведення огляду місцевості. Тож у цьому випадку, припускаю, можна говорити про незаконне обмеження прав журналістів", – наголосила Оксана Романюк.

Вона нагадала, що, відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України "Про інформацію", після показування документа, що засвідчує його професійну належність, медійник має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безладів, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин), крім випадків, передбачених законом.

"Кримінальний процесуальний кодекс, Закон України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", наказ Головнокомандувача Збройних сил України № 73 та інші нормативно-правові акти не передбачають обмежень діяльності журналіста в цьому випадку", – сказала Оксана Романюк.

Liked the article?
Help us be even more cool!