ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі телеведучий перепросив за багаторічні "ганебні слова" в бік ЛГБТ-людей

Телеведучий польського державного мовника TVP Войцех Шелонг у прямому ефірі попросив вибачення за багаторічні "ганебні слова", які лунали з телеканалу на адресу ЛГБТ-людей. Це відбулося після того, як новий прем'єр-міністр Дональд Туск узявся реформувати телерадіокомпанію і звільнив старе керівництво.

Про це пише Guardian, передає Hromadske.

Шелонг приєднався до каналу в січні. Під час ефіру він оголосив, що має сказати кілька слів. Дивлячись прямо в камеру, Шелонг промовив:

"Протягом багатьох років у Польщі ганебні слова звучали на адресу багатьох людей, тому що вони вирішили самі визначити, хто вони й кого люблять".

Телеведучий додав: "ЛГБТ+ – це не ідеологія, а люди: конкретні імена, обличчя, родичі та друзі. Всі ці люди повинні десь почути слово "вибачте". Тому я прошу вибачення".

Кінорежисер і ЛГБТ-активіст Бартош Сташевський, якого запросили на етер, заявив, що ці вибачення показали трансформацію польського державного мовника, який служив рупором партії "Право і справедливість" (ПіС) під час її перебування при владі.

"Протягом восьми років вони показували ЛГБТ-активістів, а також ЛГБТ-спільноту як загрозу для польської нації... підживлюючи цю ненависть до людей", – сказав Сташевський.

Сташевського, а також трансгендерну активістку Маю Хебан уперше за вісім років запросили з’явитися на телеканалі.

"Мені було дуже страшно заходити в ці двері. Це були двері інструменту пропаганди, який використовувався проти нас стільки років", – додав активіст.

Під час тогорічної виборчої кампанії Дональд Туск пообіцяв швидко реформувати телерадіокомпанію для "усунення шкоди, завданої верховенству права" за роки перебування ПіС при владі.

Через декілька днів після того, як Туск склав присягу прем’єр-міністра, його уряд звільнив керівництво польського мовника та започаткував масштабні кадрові зміни.

З березня 2019 року понад 100 польських регіонів, округів і муніципалітетів ухвалили постанови, якими проголосили себе вільними від "ідеології" ЛГБТ+.

Згідно з цією постановою, місцеві органи влади повинні утримуватися від заохочення терпимості до ЛГБТ+ і відмовлятися від фінансової допомоги від організацій, що виступають за недискримінацію та рівність.

Крім того, чинний президент Польщі Анджей Дуда будував свою передвиборчу кампанію навколо "традиційних цінностей". Він серед іншого називав ЛГБТ "ідеологією, гіршою за комунізм".

Однак партія нового прем'єр-міністра Дональда Туска проголосила ліберальнішу позицію: пообіцяла карати за мову ворожнечі проти ЛГБТ+, а також покращити ситуацію з правами жінок у Польщі, пом’якшити законодавство про аборти та дозволити екстрену контрацепцію.

Як повідомляв ІМІ, польський державний телеканал TVP Info зняли з ефіру після того, як новий уряд прем’єр-міністра Дональда Туска виступив за деполітизацію суспільних медіа. 

Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. До такого кроку відомство вдалося через рішення президента Республіки Польща призупинити фінансування державних ЗМІ.

10 січня 2024 року Реєстраційний суд відмовився внести нову адміністрацію Польського телебачення до Національного судового реєстру.

19 січня 2024 року Польський суд визнав незаконними плани з ліквідації державного радіо, телебачення й інформаційного агентства, які, за словами нового проєвропейського уряду, стали засобами пропаганди попередньої правої адміністрації.

Liked the article?
Help us be even more cool!