ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі депутати від ПіС заблокували держканал TVP Info на тлі реформ Туска

20.12.2023, 17:34
Фото – WOJTEK RADWANSKI / AFP
Фото – WOJTEK RADWANSKI / AFP

Польський державний телеканал TVP Info зняли з ефіру після того, як новий уряд прем’єр-міністра Дональда Туска виступив за деполітизацію суспільних медіа. Депутати від партії “Право і справедливість” (ПіС) та її голова Ярослав Качинський влаштували протест в офісі каналу, виступаючи проти кроків нового уряду, повідомляє ВВС

Польський парламент увечері 19 грудня підтримав резолюцію із закликом до незалежності, об’єктивності й плюралізму громадського теле- й радіомовлення. Депутати від партії ПіС відреагували на це, влаштувавши сидячий страйк в офісі каналу у Варшаві. Качинський перебував усю ніч в офісі каналу, залишивши будівлю лише зранку 20 грудня. За словами Качинського, акція протесту продовжуватиметься, а групи з десяти членів парламенту від партії працюватимуть позмінно всередині будівлі. 

Водночас новий міністр культури Бартломей Сенкевич 20 грудня звільнив директорів каналу TVP, Польського радіо та державного інформаційного агентства PAP і призначив нові управлінські ради.

Як пише ВВС, останніми роками новинні ефіри на TVP Info стали машиною пропаганди для уряду партії “Право і справедливість”. Нова коаліція, очолена проєвропейським прем’єр-міністром Дональдом Туском, пообіцяла перетворити державні медіа на платформу “надійної інформації”.

Попередній прем’єр-міністр Матеуш Моравецький засудив уряд Туска за “незаконні дії”.

Ярослав Качинський стверджує, що втрата партійного контролю над TVP негативно вплине на плюралізм медіа в країні, попри те що за час перебування попереднього уряду при владі Польща впала з 18-го до 57-го місця у Світовому індексі свободи преси.

Президент Польщі Анджей Дуда, союзник “Права і справедливості”, який має право вето, написав 19 грудня речнику парламенту й нагадав, що будь-які нововведення у сфері державних медіа мають відбуватися згідно із законом.

Радник президента Марцин Масталерек заявив 20 грудня, що парламентські резолюції не мають юридичної ваги, коли йдеться про державні медіа.

У коментарі Суспільному заступник головного редактора польської Gazeta Wyborcza Роман Імєльський заявив, що депутати ПіС намагаються заблокувати роботу нового директора каналу. Імєльський назвав TVP Info “пропагандистським каналом на кшталт прокремлівських медіа”: “Протягом останніх восьми років він був фактично частиною партії “ПіС”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!