ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Парижі затримали підозрюваного у вбивстві саудівського журналіста Хашкаджі

08.12.2021, 10:52

Поліція затримала в паризькому аеропорту ім. Шарля де Голля чоловіка, який нібито причетний до вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі. Про це повідомила поліція Парижа, передає Ліга з посиланням на Spiegel.

Чоловіка затримано вранці 7 грудня незадовго до посадки на рейс. Зараз він перебуває під вартою прикордонної поліції в аеропорту.

За даними французького телеканалу RTL, заарештовано 33-річного Халеда Аєда А., колишнього члена Королівської гвардії Саудівської Аравії. Імовірно, він летів до Ер-Ріяда.

Інтерпол розшукував його на підставі міжнародного ордера на арешт. Халед Аєд А. вважається членом команди, яка вбила Хашкаджі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі у 2018 році.

У повідомленні йдеться, що генеральний прокурор Парижа вимагав його екстрадиції до Туреччини. Якщо затриманий погодиться на екстрадицію, його посадять на літак до Туреччини, повідомили джерела в суді. Інакше він продовжить перебувати під вартою у Франції доти, доки його не екстрадують до Туреччини за рішенням суду.

Як повідомляв ІМІ, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Турецькі ЗМІ 1 листопада 2018 року повідомили, що тіло Хашкаджі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації не було. У листопаді 2018 року під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів. 

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі про вбивство журналіста Washington Post Джамаля Хашкаджі, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років.

Liked the article?
Help us be even more cool!