ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині затвердили Стратегію нацбезпеки та визнали РФ найбільшою загрозою світу

14.06.2023, 14:42
фото – Alexey Vitvitsky / Sputnik / dpa / picture allianc
фото – Alexey Vitvitsky / Sputnik / dpa / picture allianc

Канцлер Німеччини Олаф Шольц представив ухвалену Стратегію національної безпеки країни. Росію в ній визнано найбільшою загрозою для світу, пише РБК-Україна з посиланням на Der Spiegel.

За словами канцлера, політичне середовище Німеччини в галузі безпеки значно змінилося за останні півтора року на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та атаки на трубопровід "Північний потік".

"Безпека у ХХІ столітті – це більше, ніж військові дії та дипломатія. Російська агресивна війна проти України показала, що мир і свобода не падають з неба. Виклики безпеці Німеччини пронизують усі сфери життя. Це стосується, наприклад, ліків, а також кіберпростору та чистоти води", – додала міністерка закордонних справ Анналена Бербок.

Відповідно до затвердженої Стратегії безпеки, в майбутньому зовнішні та внутрішні загрози слід розглядати разом. Крім військових небезпек, це також охоплює кібератаки чи атаки на критично важливу інфраструктуру і зміну клімату.

Також у документі зазначається, що "сьогоднішня Росія є найбільшою загрозою для миру та безпеки в євроатлантичному регіоні в найближчому майбутньому".

Концепція Стратегії національної безпеки складається з трьох основних пунктів:

  • оборонність: підтверджена мета витрачати 2% ВВП на оборону;
  • стійкість: базовий вільно-демократичний порядок має бути краще захищений від нелегітимного впливу ззовні;
  • наполегливість: швидкі дії повинні допомогти уникнути криз або помʼякшити їхні наслідки. Також це стосується питання клімату, біорізноманіття, екосистем та продовольчої безпеки.

Зокрема, у сфері обороноздатності будуть заходи щодо посиленого захисту проти шпигунства, саботажу, гармонізація європейського контролю за експортом озброєнь і розширення кібер- та космічних можливостей.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2023 року Єврокомісія схвалила проєкт Акта кіберсолідарності. Його мета – посилення спроможностей ЄС у галузі кібербезпеки. Акт спрямований на поглиблення солідарності на рівні Євросоюзу для кращого розпізнавання значущих або масштабних інцидентів у цій сфері, підготовки до них та реагування.

Liked the article?
Help us be even more cool!