ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС планують створити "Європейський кіберщит" з використаням передових технологій

19.04.2023, 15:20
Фото – freepik.com
Фото – freepik.com

Єврокомісія схвалила проєкт Акта кіберсолідарності. Його мета – посилення спроможностей ЄС у галузі кібербезпеки. Акт спрямований на поглиблення солідарності на рівні Євросоюзу для кращого розпізнавання значущих або масштабних інцидентів у цій сфері, підготовки до них та реагування, йдеться в заяві ЄС.

Єврокомісія пропонує створити Європейський кіберщит – всеєвропейську інфраструктуру національних і міжнаціональних "оперативних центрів безпеки", які розпізнаватимуть кіберзагрози й реагуватимуть на них за допомогою передових технологій на кшталт ШІ та поглибленого аналізу даних.

Акт кіберсолідарності також передбачає створення Механізму швидкого реагування на кіберзагрози, який посилить готовність та реагувальні спроможності ЄС. До цього механізму входитимуть підготовчі заходи на кшталт перевірки закладів критичного сектору (охорона здоров’я, транспорт, енергосистема тощо) на предмет потенційно вразливих точок, створення нового Резерву кібербезпеки ЄС, до якого входитимуть сервіси швидкого реагування від перевірених провайдерів, залучених за попередньою угодою й готових до негайного втручання, та фінансову взаємодопомогу між країнами-членами ЄС.

Окрім цього, в запропонованому акті окреслюється Механізм аналізу кіберінцидентів, який працюватиме на посилення стійкості Євросоюзу до кіберзагроз, аналізуючи й оцінюючи значущі або масштабні інциденти постфактум, роблячи відповідні висновки та пропонуючи рекомендації для посилення позицій ЄС у галузі кібербезпеки. Загальний бюджет, виділений на всі ці заходи, становить 1,1 мільярда євро; дві третини цієї суми надаватиме ЄС у межах програми "Цифрова Європа".

Єврокомісія також анонсувала Академію кібербезпеки ЄС, яка об’єднає приватні та громадські ініціативи, спрямовані на розбудову навичок з підтримки кібербезпеки на всеєвропейському та національному рівнях, надаючи їм більшої видимості та сприяючи зростанню кількості фахівців з кібербезпеки в ЄС. Ця академія стане спільним майданчиком, де науковці, освітяни й представники індустрії зможуть координовано проводити освітні програми й тренінги, розв’язувати фінансові питання та спостерігати за розвитком ринку праці в галузі кібербезпеки.

"Європейський Союз прагне надійно захищати європейських громадян і підприємства та заохочувати створення безпечного й стабільного кіберпростору. Втім, зростання масштабів, частоти й потужності кіберзагроз є значним ризиком для роботи мережевих та інформаційних систем, а також для Єдиного європейського ринку. Російська воєнна агресія проти України, а також низка пов’язаних з урядами акторів, злочинців та хактивістів, що причетні до поточних геополітичних напруг, посилили цей ризик", – йдеться в повідомленні.

Запропоновані проєкти Акта кіберсолідарності та Академії кібербезпеки є подальшою розбудовою тих потужних стратегічних, політичних і законодавчих рамок, які вже існують у Євросоюзі, та допоможуть поліпшити розпізнавання кіберзагроз, стійкість і готовність екосистеми кібербезпеки ЄС на всіх рівнях.

Liked the article?
Help us be even more cool!