ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині відсоток людей, які виправдовують дії РФ в Україні, помітно збільшився – опитування

07.11.2022, 18:00
Фото – Центр протидії дезінформації
Фото – Центр протидії дезінформації

Від початку російської війни проти України дедалі більше людей у Німеччині вірять у проросійські теорії змови.

Про це свідчать результати дослідження некомерційного Центру моніторингу, аналізу та стратегії CeMAS, пише "Детектор медіа" з посиланням на Spiegel.

CeMAS провів два опитування – у квітні та жовтні 2022 року, і за цей час відсоток людей, що виправдовують дії Росії, помітно збільшився.

Так, у жовтні 40% опитаних повністю або частково погодилися з твердженням, що російська загарбницька війна була безальтернативною реакцією Росії на провокацію НАТО. У квітні цей показник становив 29%.

44% повністю або частково впевнені, що Володимир Путін вживає заходів проти "світової еліти", яка таємно "тягне за ниточки", у порівнянні з 32% в попередньому опитуванні.

35% повністю або частково погодилися з тим, що Україна "історично не може мати територіальних претензій, тому що фактично була частиною Росії", проти 26% у квітні.

24% повністю або частково вірять, що війна була необхідною, щоб "усунути фашистський уряд" в Україні, порівняно з 14% у квітні.

Також дослідження показало, що жителі Сходу Німеччини набагато частіше вірять у проросійські теорії змови про війну в Україні, ніж жителі заходу країни.

Автори дослідження наголосили, що важливі не лише відповіді з повною згодою. 

"Не можна недооцінювати й порівняно велику кількість часткової згоди, оскільки російські дезінформаційні кампанії також мали на меті посіяти сумніви серед населення. Той, хто не впевнений, чи насправді НАТО винне у війні, менш однозначно підтримає санкції", – вважають дослідники, підкреслюючи, що йдеться про "розхитування довіри до демократії на користь власних цілей".

Опитування також показало, що люди, які вірять у проросійські теорії змови, охочіше виходили на демонстрації проти коронавірусу чи енергетичної кризи.

"Під час складних криз ідеологія змови та праві екстремісти обіцяють прості рішення і в такий спосіб поширюють антидемократичні та людиноненависницькі наративи", – кажуть автори, наголошуючи, що суспільству потрібні "повне розуміння пропаганди й дезінформації" та стратегії боротьби з ними.

Дослідження CeMAS проводилося з 3 до 11 жовтня, в опитуванні взяли участь понад 2200 людей віком від 18 до 90 років.

Як повідомляв ІМІ, у Росії пропагандистські медіа активно просувають тему перемовин.

Liked the article?
Help us be even more cool!